Правната комисия прие да гласуваме по избор с хартиена бюлетина или машина на първо четене

0
80
Христо Иванов гласува с хартиена бюлетина, когато можеше да се гласува и с машина.

Промяната“ напуснаха заседанието от страх

Правната комисия прие на първо четене предложенията за законодателни промени в Изборния кодекс на „БСП за България“, „Възраждане“ и „Демократична България“.

Проектът за промени в Изборния кодекс на „БСП за България“ предвижда избирателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с машина, като остава условието да няма машинно гласуване, когато секцията е по-малко от 300 избиратели и в секции в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели.

Възраждане“ предлагат Централната избирателна комисия да отразява пропорционалното разпределение на парламентарните групи, както и видеонаблюдение през целия изборен ден с цел да се възпрепятстват изборни измами. От Демократична България са разписали промени в изборното законодателство, свързани със сигурността на машинния вот, те се обявиха против смесения тип гласуване, който предлагат от левицата – с хартия и машина.

От ГЕРБ-СДС подкрепят хартиената бюлетина. „Български възход“ заявиха, че са за оставане на машинния вот, защото така може да се гарантира в по-голяма степен честността на гласуването. ДПС казаха, че между двете четения ще предложат вариант гласуването да бъде 100% машинно и хартиено, а именно бюлетината да се поставя в сканиращо устройство, което да отхвърля недействителните от тях, като отчетоха, че този модел работи в САЩ.