Правната комисия ще изслушва главния прокурор и шефовете на върховните съдилища веднъж на 3 месеца

0
21
Съдебната палата в София

Нинова иска оставката на Гешев

Депутатите приеха промени в чл. 27 на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, според които правната комисия на парламента ще изслушва главния прокурор и шефовете на ВКС и ВАС веднъж на три месеца.

121 депутати подкрепиха промяната, 80 бяха против, а двама се въздържаха.

„Продължавате с изравняване на статута на двете професии – прокурори и съдии, продължавате да давате възможност на прокурорите да се месят в съдебния процес, което е токсично. 3 мониторинга има в областта на правосъдието“, коментира и лидерът на Демократична България Христо Иванов.

„Ние ще подкрепим това главният прокурор да идва в НС, но вие няма да може да криете повече Лозан Панов /шеф на ВКС/ от парламента“, отговори му Хамид Хамид от ДПС. БСП също възрази срещу нападките от дясно.

„В миналия парламент по искане на БСП бе създадена процедурата по изслушване на главния прокурор. Той дойде да си представи доклада и веднага му поискахме оставката. Ние сме принципни и последователни. Както и в 44-ото Народно събрание, така и сега в 45-ото искаме ви оставката, г-н Гешев. Искаме съдебен контрол на актовете на главния прокурор“, коментира соцлидерката.