„Правосъдие за всеки“ скъса споразумението с ПП-ДБ заради промените в Конституцията

0
247
Провокъдие за всеки на колене пред президента.

Христо, Атанас, Асен и Киро спрели да им вдигат телефоните

От „Инициатива Правосъдие за всеки“ – гражданското сдружение, което беше основен партньор на ПП-ДБ в областта на правосъдната реформа, обявиха на пресконференция днес, че прекратяват споразумението си с десницата.

Причината е в проекта за промени в Конституцията, който ПП-ДБ внесе в парламента, заедно с ГЕРБ-СДС и ДПС. Според представителите на сдружението в проекта липсват важните идеи, за които са се разбрали с десните за промени в правосъдието. А именно заради обещанието на ПП-ДБ да спазва определени ангажименти в конституционната реформа, гражданската инициатива предостави публично подкрепата си на дясното обединение на последните предсрочни избори. От „Правосъдие за всеки“ посочиха, че вече няма да работят с нито една политическа сила, и заявиха готовност за протести, ако се стигне до имитация на реформа.

Позицията на сдружението, което беше пряко ангажирано с изработването на десните предложения за Конституцията, показва, че отстъплението на ПП-ДБ пред ГЕРБ-СДС и ДПС е дори по-голямо, отколкото първоначално изглеждаше.

Притесненията на сдружението засягат преди всичко текстовете в проекта, свързани с „тримата големи“ – двамата шефове на върховните съдилища и главният прокурор. Те посочиха, че според разбирателството им с десните мандатите на тройката е трябвало да бъдат намалени от 7 на 5 години. Така е записано в проекта – но с добавката, че тримата имат право на още един мандат. На практика така излиза, че е възможно един човек да изкара на такъв пост два мандата или общо 10 години, което е повече, отколкото Конституцията позволява дори сега.

От „Правосъдие за всеки“ допускат, че удвояването на мандатите е промяна в полза на конкретни личности заради предстоящото избиране на нов председател на Върховния административен съд и на нов главен прокурор.

Това, което тревожи активистите повече от въпроса за мандатите, са правомощията на главния прокурор. Според внесения в парламента проект, след като Висшият съдебен съвет бъде разделен на съдийски и прокурорски, шефът на държавното обвинение ще ръководи последния. А договорката с десницата е била начело на прокурорския съвет да бъде министърът на правосъдието. Той обаче сега отпада дори като член по право.

От „Правосъдие за всеки“ посочиха, че според анализа им главният прокурор и занапред ще упражнява методическо ръководство върху прокуратурите, тъй като в проекта е определен за административен ръководител на върховната прокуратура. „Да, отпада надзорът за законност. Но това беше идея на ДПС, а не на ПП-ДБ. Методическото ръководство, макар и да го няма записано директно, остава. В момента, в който главният прокурор се превръща в ръководител на двете върховни прокуратури – касационна и административна, той трябва да работи по правила за методическо ръководство, приети от прокурорския съвет, но той ще ги задава – по отношение на върховните прокуратури и по отношение най-малко на апелативните … Това е по-голямо правомощие, отколкото имаше досега главният прокурор. Шефовете на върховните прокуратури бяха негови заместници. И когато това го гарнираме с правото да ръководи прокурорския съвет, неговото влияние в никакъв случай не става по-малко“, описа положението Велислав Величков.

От сдружението посочиха, че не знаят кои са авторите на новите текстове в проекта. Величков каза със съжаление, че от момента, в който е внесен общият проект, лидерите на ПП-ДБ спрели да им вдигат телефоните.