Премиерът Главчев: Оградата по българо-турската граница си е на мястото

0
11
Димитър Главчев Снимки: БТА

Мигрантският натиск е намалял със 70% спрямо миналата година, обяви той

На проведения КСНС беше поставена темата, че липсвали около 100 км от преградното съоръжение на българо-турската граница, в резултат на което ние съвместно с министър Запрянов, министър Илков, шефа на Гранична полиция и шефа на отбраната в понеделник прелетяхме над съоръжението. След това по земя извършихме проверка. Оказа се, че цялата ограда си е на място. Това заяви премиерът Димитър Главчев преди заседанието на Министерски съвет.

Освен всичко друго, ако има компрометирани участъци – те се възстановяват в рамките на 24 часа. Така че за преградното съоръжение можем да бъдем спокойни, там си е, по цялото протежение на българо-турската граница. С едно малко изключение – при река Тунджа, но там са 50 метра, които се компенсират с патрули, добави премиерът.

С оглед на ситуацията в Близкия изток и потенциален мигрантски натиск, би трябвало да се вземат още решения, които са по-скоро във връзка с увеличаване на видеонаблюдението. И не дай си Боже, ако се увеличи мигрантският натиск, да се увеличат хората, които патрулират и превозните средства. Иначе до сега Гранична полиция съвместно с МО и в сътрудничество с нашите партньори от Турция се справя много добре с мигрантския натиск. Той е намалял със 71% в резултат на съвместните мерки, спрямо 2023 г., съобщи Главчев. Имаше призиви на КСНС да се увеличат разходите за националната сигурност, само че едно увеличаване в един сектор, означава намаляване в някой друг. Проста е сметката, очаквам като представим проекта за бюджет, политиците да определят кое да приоритизираме за сметка на друго, уточни още премиерът.

По темата за т. нар. „театрална афера“ Главчев каза, че тя е актуална, но няма да допусне да се превърне в евъргрийн.

„Очаквам по-енергични действия от страна на Министерството на културата, за да могат да бъдат локализирани виновните и да понесат своите наказания, защото е абсолютно недопустимо театралната общност и хилядите творци в областта на културата да понасят бреме, което не са заслужили“, коментира Главчев.

Имам стотици обаждания по тази тема. Аз възложих на главния инспекторат на МС също да извърши проверка, каза още Главчев.