Турският вътрешен министър към Калин Стоянов: Правим усилия никой да не преминава незаконно границата

0
40
Калин Стоянов с турския си колега. СНИМКА: МВР

Ние не искаме 4-те милиона мигранти у нас да отиват в България, обяви Али Йерликая

В рамките на работно посещение в Анкара министърът на вътрешните работи Калин Стоянов се срещна с турския си колега Али Йерликая. Основен момент в срещата между двамата министри беше темата за нелегалната миграция и усилията, които двете държави влагат в тази насока, съобщават от МВР.

„Високо ценим ролята на Турция по отношение гарантиране сигурността в региона, както и сигурността на ЕС като цяло. Подчертаваме това пред всички наши партньори. Охраната на общата ни граница и борбата с нелегалната миграция са наши общи приоритети“, подчерта българският вътрешен министър.  Калин Стоянов посочи, че от страна на българската гранична полиция са предприети серия от мерки за противодействие на незаконната миграция, които вече дават резултати. Той подчерта и ролята на турските гранични власти в това отношение. „Ще продължим да настояваме пред нашите европейски партньори, че Европейският съюз, следва да е солидарен с България и съответно с Турция. Ще продължим да настояваме за подкрепа както към нас, така и към вас“, увери българският вътрешен министър.

От своя страна Али Йерликая запозна българската делегация с предприетите от турска страна мерки през последните месеци, както в граничната територия, така и във вътрешността на страната. „Правим усилия никой да не преминава незаконно границите. Полагат се много усилия в тази посока. Ще има опити, но много от мигрантите ще се откажат да преминават през нашата територия“, каза турският вътрешен министър и допълни, че на територията на южната ни съседка в момента има около 4 милиона мигранти. „Ние не искаме те да отиват в България или Гърция. Искаме заедно да имаме успех и всички да знаят, че тази територия не може да се премине лесно“, заяви Йерликая. Той каза още, че в най-скоро време ще посети България в отговор на отправената по-рано от министър Калин Стоянов покана за среща.

Българската делегация, в която влизат заместник-министър Стоян Темелакиев, директорът на ГД „Гранична полиция“ Антон Златанов и директорът на ГД „Борба с организираната престъпност“ Явор Серафимов, се срещна и с председателя на Касационния съд на Турция Мехмет Акарджа.