Министър Христов упрекна правителството на Петков, че не е оказвало контрол на строителството на газовата връзка с Гърция

0
110
Росен Христов

В случай на необходимост сме готови да възобновим и преговорите с „Газпром”, каза той

В случай на необходимост сме готови да възобновим и преговорите с „Газпром”. Това каза след заседанието на Министерския съвет енергийният министър Росен Христов, който обаче посочи, че това е последният вариант. Към момента служебното правителство не е влизало в контакт с руската компания.

„В момента анализираме всички възможни канали за доставка на газ. „Газпром” е един от възможните канали, който все още е на масата. Не ни е приоритет да преговаряме с „Газпром”. Опитваме се да осигурим необходимите количества газ през всички други доставчици”, отбеляза той.

Приоритет на енергийното министерство остава доставянето на LNG, газ от Азербайджан и други алтернативни доставчици.

Христов увери, че за момента не са отказани трите танкера с американски газ, които трябва да осигурят количества октомври, ноември и декември „Помолих фирмата да удължат срока за приемане на тяхната оферта. Има две причини да откажем – ако намерим по евтин газ, или ако този газ не можем да го разтоварим. Работим и по двете теми – търсим слотове за разтоварване в Гърция или Турция. както и други компании, които да допълнят или заместят тези количества и имат запазени слотове“, уточни министърът. По думите му цената на американския газ е пазарна, като се водят разговори с търговския директор на компанията в Тексас.

Христов съобщи още, че правителството е привло да се отпуснат 800 млн. лв. заем за оздравяване на „Булгаргаз“, като средствата ще са от бюджета. Отделно се търси вариант за финансиране и от частния банков сектор. С парите дружеството ще се разплати с контрагентите си през следващите месеци и ще може да закупува газ.

„Дружеството е на печалба от 7 млн. лв. за полугодието, не е в несъстоятелност или криза. Проблемите са свързани с наличието на средства за разплащане“, успокои Христов.

Очакваме интерконекторът с Гърция да бъде пуснат в началото на септември. Противно на всички спекулации не се опитваме да го спрем, а ежедневно полагаме огромни усилия да бъде пуснат в срок, увери Росен Христов.

Според него предишното правителство не е оказвало достатъчно контрол над изпълнението на проекта и към него има сериозни забележки по отношение на безопасността му, които не могат да се неглижират. Въпреки това отстраняването им ще бъде приоритет. Вписването в Търговския регистър пък било прекратено заради грешки, но след това отново е подадено, обясни Христов.

Утре в президентството предстои среща с директора на компанията изпълнител на строежа, за да поеме отговорност за спазването на сроковете. Самият Христов пък ще посети обекта в понеделник.