Премиерите на България и Румъния: Приемането ни в Шенген е в интерес на целия ЕС

0
49
шенген
Снимка: архив
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Ясен Киров - ГЕРБ/СДС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС
Ясен Киров - ГЕРБ/СДС

В наш взаимен интерес е да обединим усилията си, за да гарантираме подкрепата на всички държави-членки, заявиха Гълъб Донев и Николае Чука

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора между министър-председателя Гълъб Донев и румънския му колега Николае Чука във видеоконферентна връзка, проведена днес, съобщиха от пресцентъра на „Дондуков“ 1.

Двамата премиери обсъдиха сътрудничеството за реализацията на проекта „Подобряване на условията на корабоплаване в общия българо-румънски участък на р. Дунав“ (FAST Danubе).

Премиерът Донев потвърди ангажимента на България за успешното изпълнение на проекта и изтъкна значението му не само за развитието на двустранното сътрудничество, но и за възможностите, които той може да донесе за целия регион. Според Донев е важно България и Румъния да работят активно и ускорено за реализацията както на този проект, така и за изграждането на трети мост на р. Дунав при Русе – Гюргево.

ГЕРБ/СДС

Темата Шенген също беше обсъдена в хода на разговора на премиерите Донев и Чука. „Пълноправното членство на България и Румъния в Шенгенското пространство през настоящата 2023 г. година, въз основа на общо решение за двете страни следва да бъде наша съвместна цел“, заяви министър-председателят Гълъб Донев. Той изрази увереност, че активното сътрудничество между двете страни по този важен въпрос от общ интерес ще продължи и през следващите седмици и месеци.

„В наш взаимен интерес е да обединим усилията си, за да гарантираме подкрепата на всички държави-членки“, отбеляза българският премиер, като изтъкна значението на последователните и синхронизирани действия на България и Румъния за довеждане на процеса до успешен завършек.