Приоритетите на доц. Румен Стоилов за София: Изпреварващи инвестиции в публична инфраструктура

0
12
Румен Стоилов

Изграждане на канализация и газифициране на всички квартали на столицата

Здравейте, софиянци! Аз съм Румен Стоилов и съм кандидат за общински съветник в Столична община от коалиция ГЕРБ-СДС. София е една от най-красивите европейски столици и логично все повече хора търсят жилища тук.

Големите частни инвестиции през последните години създадоха цели нови квартали, както и промениха значително облика на старите квартали.

Това изправя Столична община пред предизвикателството да гарантира добри условия за всички жители и гости на града, без да спъва инвестиционната активност в строителството. Важно е също така София да запази автентичния облик на старата част на града и едновременно с това да се разраства балансирано, стилно и хармонично.

Приоритетите ми в сферата на жилищната политика, архитектурата и благоустройството са следните:

Преглед и ако се налага промяна на Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на София, с цел да бъде съобразено новото строителство на публични и частни сгради с възможностите на уличната мрежа да поеме трафика от и към новите сгради.

Изпреварващи инвестиции в публична инфраструктура. Целта в бъдеще трябва да бъде първо да има изградена обществена инфраструктура и след това около нея инвеститорите да строят новите жилищни сгради. Досега процесът се случва на обратно и това създава много проблеми.

Увеличаване на бюджетното перо за отчуждаване на частни имоти, определени за публични нужди. Приоритет трябва да бъде придобиването от общината на всички така наречени „частни улици“.

Изграждане на канализация във всички софийски квартали.

Газифициране на всички софийски квартали.

Продължаване на строителството на детски ясли и детски градини, което да следва демографските тенденции на развитие на столицата. Всяко дете в София трябва да има осигурено място в детска ясла и детска градина близо до дома си.

Продължаване на строителството на училища в новите квартали на София, както и в районите с концентрация на млади хора. Всяко дете в столицата трябва да има осигурено място в начално училище близо до дома си.

Ограничаване на високото строителство в централната градска част и жилищните квартали, и формиране на бизнес зони в периферията на града, където то да бъде позволено.

Приоритетни стимули за изграждане на жилищни квартали само с еднофамилни къщи в околоградските райони на север от София.

Недопускане на незаконно строителство и премахване на незаконни строежи и сгради.

Изграждане на градинки и съоръжения за достъпен масов спорт във всички квартали на София, като например: площадки с уреди за уличен фитнес, баскетболни игрища, волейболни игрища, футболни игрища, тенис кортове, велосипедни трасета, съоръжения за скейтборд и кънки, съоръжения за водни спортове, ледени пързалки и т.н.

Изграждане на нови паркове, сред които „Въртопо“, „Кръстова вада Изток – Витоша ВЕЦ“ и т.н.

Опазване на зелените системи за София и разширяването им посредством засаждането на нови дървета в междублоковите пространства и улиците.

Целенасочени инвестиции в инфраструктурата, улесняваща достъпа до парковете, спортните съоръжения и най-вече до планините около София, с акцент до високата част на Витоша.

Опазване на сградите паметници на културата с цел запазване на автентичния културен облик на столицата на България.

Оформяне на вторични градски центрове във всички големи софийски квартали.

Стимулиране и институционално съдействие на гражданите и бизнеса да санират и поддържат сградите си.

Целенасочени мерки за подобряване на качеството на въздуха в София – спиране на замърсяващите автомобили, контрол върху отоплението чрез изгаряне, ограничаване на замърсяването с прах от строежи и паркиране в зелените площи.

РАБОТИМ ЗА СОФИЯ с бюлетина 76 и преференция 129.