Проф. Габровски: Не сме правили пазарлъци с никого, хората в МС са там, заради доброто си име и професионализъм. Никой не е бил разменна монета

0
52
БСП отказаха подкрепа на проф. Габровски.

Те знаят каква жертва трябва да направят, но съзнават, че България стои на ръба на пропаст, каза професорът

„Всички предложения за състав на Министерския съвет са без ярка политическа окраска и ярка партийна принадлежност. Това са едни работещи хора, които ще изведат България от кризата. Нямаме време. По редица изключително важни въпроси за държавата решенията трябва да се взимат в следващите месеци”,  каза на излизане от президентството проф. Николай Габровски.

Той сравни ситуацията със студентски изпит – „влизаме колкото сме подготвени. Влезем ли в нова каскада от избори, всички ще изгубим. Ще изгубим средства, ще понесем изключителни репутационни щети и финансови – по плана за възстановяване и по европрограмите”, подчерта кандидатът на ГЕРБ за премиер.

Проф. Габровски заяви, че е време за обединение и подчерта, че има план от 7 точки, който е бил изработен – План за възстановяване, антикорупционно законодателство, еврозоната и Шенген.

„Нито една политическа сила няма против повечето от тези точки, има само една партия, която е против една от точките – еврозоната. Очаквам подкрепа от всички политически сили”.

„Успях да убедя едни професионалисти да се отделят от комфорта на своя живот и да се включат в този кабинет. Хората, които са в този списък. Те знаят каква жертва трябва да направят, но съзнават, че България стои на ръба на пропаст”, каза професорът и отново поясни, че сам е избирал хората в списъка си с кандидат-министри – „Няма човек, който да има коментар по неговото име”.

На въпрос дали заради кандидатурата на Драгомир Заков ще даде подкрепа от страна на ПП, проф. Габровски каза: „Не сме правили пазарлъци с никого, хората в МС са там, заради доброто си име и професионализъм. Никой не е бил разменна монета. Очаквам всички политически сили да ме подкрепят”.

На въпрос дали третия мандат е опция, проф. Габровски даде да се разбере, че той ще създаде „условия да се говори за някакви договорки и тъмни сделки“. Третият мандат е хазарт, добави той.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че гарантират пълна подкрепа в зала. „ГЕРБ за пореден път прави своя избор да постави интереса на държавата над всичко“, подчерта тя.

Атанасова заяви, че хората искат консенсус и очакват от депутатите да свършат работа.