Протест с викове „Смърт за турците“ и плакати на Радев пред турското посолство

1
20714
Снимки: Трибюн

Той бе провокиран от изказване на Бойко Рашков

На тънък косъм се разлюляха българо-турските дипломатически отношения в седмицата между първия и втория тур на президентските избори. 6 полицейски буса охраняват турското посолство заради протест, съобщава Трибюн.

Тази сутрин вътрешният министър Бойко Рашков обяви бомбастично пред БТВ, че по време на изборите за президент и парламент на 14 ноември Турция се е намесила във вътрешните работи на България. „Това, което знам, знам от публикациите“, обясни източниците си той.

Малко след това последва привикване на извънредния и пълномощен посланик на Република Турция в София Айлин Секизкьок във външно министерство.

С викове „Смърт за турците“, патриотично озвучаване и плакати на Румен Радев, недоволните, провокирани от Рашков, излязоха пред сградата на посолството. Поддръжниците на Румен Радев и министрите му се организираха във фейсбук под наслов „България на бунт срещу намесата на Анкара в балотажа“.

Столична община не е уведомена за протеста и не е давала разрешение, а организаторът на този етап е неизвестен. Той ще съвпадне и с митинг-шествието, което ще съпровожда Радев за участието му в дебата с проф. Анастас Герджиков тази вечер в БНТ.