Росен Плевнелиев: Не може и няма да има избори 2 в 1

0
89
Бившият президент Росен Плевнелиев КАДЪР: Би Ти Ви

Проектът на Радев съществува. Питайте на местно ниво!

„Това, което виждам са напрежения всякакви в много и най-различни посоки. Но ще кажа така – не може, не бива и няма да има избори 2 в 1 с европейските избори“, каза пред БНТ президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017).

„Ако има някаква политическа логика останала, ако има чувство за самосъхранение в политическите лидери на евроатлантическите партии, то не бива да има избори 2 в 1 и те трябва да решават своите противоречия по един демократичен начин пред обществото“, посочи той.

По думите му през последните месеци „се нагледахме на ниска политическа култура , думи, които не бива да се чуват от най-високата трибуна. Кой на кого седял в скута или делкания, или сглобки“. Определи прехвърчащите реплики и словесни битки между политическите опоненти като „стая, пълна с деца, които се бият и си раздават шамари и юмруци“.

„Народът не очаква подобно хулиганско отношение. Моят съвет към тях е малко повече мъдрост и смирение“, каза Росен Плевнелиев.

Според него меморандумът е „безспорно най-лошото, което те можеха да произведат“.

„Не се прави така, че вие отнякъде да хвърлите един документ по мейла на някой, който считате, че в следващите 9 месеца трябва да бъде партньор, за да вземе историческото решение България да влезе в Еврозоната. Ако са търсили скандала – те го произведоха сами“, категоричен е бившият президент.

По темата за скандалните разкрития около групата на Нотариуса, Росен Плевнелиев мисли, че има опасност от „замитане под килима“.

„Има опасност безобразията в прокуратурата да бъдат заметени под килима и има огромен шанс за „операция чисти ръце“, посочва той.

Бившият президент мисли, че синхронът, който демонстрират ГЕРБ и ДПС, не се харесва особено от техните избиратели. Смята също, че ежедневните преговори между ПП-ДБ и ДПС съсипват репутацията на „Продължаваме промяната“. За избора на нови председатели на ДПС, Плевнелиев изказа мнението, че е „учуден защо Кючук не е поставен на по-високите етажи в ДПС“.

За евентуалния политически проект на Румен Радев, Росен Плевнелиев беше категоричен, че той отдавна съществува на местно ниво и е въпрос на време да бъде официализиран.

„Този проект съществува. Питайте на местно ниво! Хората ще ви кажат „хората на Радев, хората на Радев, хората на Радев обикалят, ние се сблъскахме с тях, тук и там. Въпросът е кой е правилният тайминг, за да го официализира“, посочи Плевнелиев.