Румен Христов: Андрей Гюров за шеф на БНБ е целта на „промяната“

0
360
Румен Христов Кадър: БТВ

С 26 депутати имат претенции да управляват цялата държава

Не сме коалиция, а сме партньори, но ние сме неовластената част от това партньорство. Нямаме други министри освен Мария Габриел, нямаме зам.-министри, директори на агенции и областни управители. СДС е управлявал Бългрия и я промени. ГЕРБ е управлявал и утвърди пътя на България към ЕС. Тези партии няма да се молят за 5-10 за-министри и областни. Но носим отговорност и искахме да знаем какво се случва по министерства.

Така председателят на СДС Румен Христов обясни пред Нова тв защо държат на постове. И си призна, че се е обаждал на министър от кабинета „Денков“ за назначение на негов заместник, но отговорът бил „Късно се обаждаш, вече си назначих екип“.

Точно нашият кандидат е неподходящият – това бил масово отговорът от съуправляващата формация, възмутен е преседателят на СДС. С 26 депутати „Промяната“ имат претенции да управляват цялата държава, повтори той тезата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Вие избрахте да сте в изпълнителната власт – ами нека да се сменим, вие поемете регулаторните органи призова Христов ПП и ДБ. Според него е нормално да има два центъра на управление – изпълнителната власт и парламентът.

Лидерът на СДС защити преизбирането на Димитър Радев начело на БНБ и предположи, че „Промяната“ реагират толкова бурно, защото искат да сложат на поста Андрей Гюров. Преди разпада на четворната коалиция и свалянето на кабинета „Петков“ Гюров, тогава шеф на парламентарната група на ПП, бе канидатурата им за гуверньор срещу Любомир Каримански от ИТН.