С пълно мнозинство комисията по култура в столичния общински съвет гласува за премахване на паметника на съветската армия

0
164
Паметникът на Съветската армия

Идеята е той да бъде преместен в музей

С подкрепата на общинските съветници от партия ГЕРБ и по предложение на „Демократична България“, Комисията по култура и образование в Столичен общински съвет реши да премахне унизителния паметник а окупационната съветска армия в София (МОЧА).

 Идеята е Паметникът да бъде преместен в държавен имот или музей. Просъветското капище, каквото представлява МОЧА се намира в Княжевската градина, край бул. „Цар Освободител“, непосредствено до Орлов мост и Софийския университет. Висок е 37 м и заема 6 дка.

 Общинският съветник от ДБ Марта Георгиева изнесе мотивите пред комисията. Като част от Инициативата за премахването на Паметника тя поясни, че е установено, че „това не е паметник и не е под защита на международни договори, освен това е опасен“.

 Георгиева изтъкна, че искането за премахването е от 1993 г., но неприето от СОС, защото е бил държавна собственост. Мотивите на „Демократична България“ бяха още, че искането за премахване е било поставено още на първото заседание на Столичен общински съвет, че паметникът е изграден с пропагандна цел, като причина сега бе изтъкната и войната, предизвикана от Русия в Украйна.

Борислав Игнатов от ДБ поясни, че се предлага главният архитект да проведе конкурс, да се изработи Подробен устройствен план (ПУП) и мястото да стане детска градина. Докладът получи подкрепа от съветниците от ГЕРБ, преди дни категорично за премахването на МОЧА се изказа и лидерът Бойко Борисов.

БСП обяви, че тримата й съветници, които са членове на комисията ще напуснат заседанието и няма да гласуват. За тях това е предизборна битка и са категорични, че „войната на паметниците няма да реши войната в Украйна“.

Кметът на „Средец“ Трайчо Трайков обясни, че премахването на паметника е наложително, тъй като архитект е установил, че „желязно укрепление“, което се намира вътре в паметника, го няма и това го прави опасен.

Гласуването показа, че всички присъстващи са „за“ премахването. Докладът ще се гледа и утре на заседанието на Комисия по устройство на територията, архитектура и жилищна политика. След това ще се гласува и от Столичен общински съвет.