Само в Breaking.bg: Божанков ще бъде кандидат на ДБ и ПП за кмет на Горна Оряховица на изборите догодина

1
1698
Божанков заедно с Кирил Петков и депутати от промяната във Велико Търново.

Ще играе заедно с неговия човек от БСП Огнян Стоянов, който уж ще му е конкурент

Изключването на Явор Божанков от ПГ на БСП е провокирано от самия депутат, за да се изкара жертва и да се кандидатира за кмет на Горна Оряховица от ДБ и ПП. Това научи Breaking.bg от социалисти. Червеният депутат умишлено провокирал Корнелия Нинова с изказването си от трибуната в подкрепа на Украйна и срещу Русия, за да бъде по-лесно изхвърлен от групата на БСП. Божанков, доскорошно протеже на Нинова както Крум Зарков, влезе в явни противоречия с нея в този парламент, като се обяви против връщането на хартиената бюлетина заради което бе сменен и от участието си в парламентарната правна комисия. А на четиридневните дебати хора от „промянат“ постоянно питаха къде е Божанков.

Според запознати бившето вече протеже на Корнелия Нинова, което успя да свали до минимум резултатите на столетницата във Великотърновско на изборите, се е разбрал с Демократична България и „промяната“ да бъде техен общ кандидат за кмет на Горна Оряховица на общинските избори догодина.

За да си осигури успех Божанков гарантирал, че местната организация на БСП ще издигне неговия човек Огнян Стоянов, общински съветник от партията, за кандидат. А уж политическите противници ще играят на една писта.

При управлението на кабинета на Кирил Петков Божанков уреди Стоянов като зам.-областен управител на Великотърновска област. Изключеният току-що социалист пък уреди ортака си като трети в листата на БСП на последните избори. Според социалисти схемата била следната: Божанков като кандидат на ДБ и ПП напуска парламента. На негово място влиза Стоянов, който по-късно също ще напусне парламента като кандидат за кмет от БСП. Явор Божанков бе кандидат на столетницата за кмет на Горна Оряховица през 2019 година и по време на кампанията бе разследван и викан за обяснения в съмнения за купуване на гласове. Той загуби изборите от кандидата на ГЕРБ.

Явор Божанков е твърде далеч от социалистическите идеи. През 2014 г. Явор Божанков е представян от Радан Кънев и Иван К. Иванов (журналист от старопрестолия град, после зам.председател на 43-то НС от Реформаторския блок) като млада надежда на ДСБ. Вижте видеото: