Скандал на комисията за „Нотариуса“ : ГЕРБ, ДПС и ИТН се обединиха срещу ПП-ДБ, обвиниха  ги в предизборни машинации

0
1241
Никола Минчев

Според депутатите Хамид Хамид и Маноил Манев комисията няма кворум и дневен ред

Циркове по време на Временната комисия „Нотариуса“. Депутатите изслушват от втори опит градския прокурор на София Илиана Кирилова, след като първия път тя отказа да се яви в Народното събрание. Кирилова трябва да даде информация за разследването, свързано с дейността на Мартин Божанов, пише Novini.bg.

Изслушването обаче се превърна в цирк с главното участие на Хамид Хамид от ДПС и Маноил Манев от ГЕРБ. Към представлението по-късно се присъедини и Гроздан Караджов от „Има такъв народ“.

Първоначално в залата нямаше представител на ГЕРБ, а Хамид Хамид нападна председателя на комисията от ПП-ДБ – Никола Минчев, като го обвини, че действа абсолютно незаконно и против правилата. Причина за критиките на депутата от ДПС бе, че Минчев е открил комисията без кворум и гласуван дневен ред.

„Комисията е открита без кворум, стига сме правили предизборна кампания на ПП-ДБ. Има си правила, има си правилник. Занимаваме се с пропагандата на ПП-ДБ. Вас ви свалиха като председател на Народното събрание заради нарушение на правилника, може би трябва да ви свалим и като председател на тази комисия. Какъв е дневният ред, че позволявате ход на комисията?“, запита Хамид.

Минчев провери кворума, който беше отново 8 от 17 членове. И уточни: „Продължаваме с този подход, който възприех. Липсата на кворум не пречи да се водят разисквания и изслушвания.“ Той даде пример със заседание на правна комисия от края на 47-ото Народно събрание, когато отново не е имало кворум, но заседание било проведено“, заяви още Минчев.

Хамид Хамид обърна внимание, че според правилника не може да се правят гласувания, а дневният ред се приема с гласуване. „По какъв дневен ред се води това заседание?“, заяви Хамид и обяви, че утре ще внесе проект за отстраняване на Минчев като председател. По думите му, щял да предложи неговото място да бъде заето от Атанас Атанасов, защото днес „много е плакал и заслужава“.

Той напусна залата, викайки: „Това е абсолютно незаконно! Вие го знаете! Водите си политическа кампания!“

Мястото му зае Маноил Манев от ГЕРБ. „Миналата или по-миналата седмица пак го играхме това. Пак бяха започнали с предизборната кампания, затова ни няма, защото днес, когато е ясно, че ще ходим на избори, пак си правите предизборна кампания. Смисълът на комисията е да провежда изслушвания, а в момента работата й е безпредентна. Това заседание не може да бъде провеждано, защото смисълът на тази комисия е да провежда изслушвания, а тази комисия няма кворум. Разпускайте го този цирк! Приключвайте с тази изборна кампания и да започваме официално да я правим, както трябва! Нищо не постигате да се събирате да си говорите и поддържате някакви идеи. Викаме хора, тричаме ги, задаваме въпроси. Всеки един, който е дошъл тук, ни казва, че не можем да съберем данните, които искаме. Всеки, който е дошъл тук, гражданин или представител на някой орган, ни казва: „Безпредметно е това, което правим, защото няма да има и никакъв ефект. Да сложим лепенка отпред предизборен щаб и да закриваме“, заяви той.

„Като днес ще провеждате това заседание, протокол ще има ли? Тези хора са били път да покажат уважение към вас. Какво правите в момента. Това шоу, което разигравате в момента, смятате ли, че всички са толкова плитки и елементарни, че да не разберат с какво се занимавате? Тук не става въпрос да се изясни истината, става въпрос за предизборна машинации? Вие сте жертва на предизборните машинации на „Продължаваме промяната“, обърна се Гроздан Караджов от „Има такъв народ“ към магистратите, присъединявайки се към тезата на ГЕРБ и ДПС, че ПП-ДБ правят предизборната си кампания през комисията „Нотариуса“.

След дългото прекъсване на изслушването, Илиана Кирилова все пак попита: „Какво искате от нас. Да стоим или да си тръгваме?“

„Това, което се случва в момента, е организирано, г-н председател“, обърна се Радостин Василев към Минчев, като посочи, че бойкотът от страна на ГЕРБ в комбина с ДПС и съдействето на ИТН е очевиден.

„Нашата цел не е да попречим на заседанието на Никола Минчев, който ще е водач на листата за следващите евроизбори. Ти ако искаш, остани с тях. За теб партиите не са важни“, коментира Маноил Манев, обръщайки се и към Радостин Василев