Служебното правителство е готово с предложение за военна помощ за Украйна

0
24
Министерският съвет

Предлага още на парламента да разреши участието на български военни в Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна

Правителството е готово с конкретното предложение каква военна помощ да предостави България на Украйна въз основа на споразумение, което да бъде ратифицирано от парламента. Това става ясно от решение на МС от 30 ноември, внесено в деловодството на парламента.

Кабинетът одобрява и проект на споразумение между отбранителните министерства на двете страни за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, като основа за водене на преговори.

Служебното правителство предлага още на парламента да разреши участието на български военни в Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна – един щабен офицер и 5-ма военнослужещи, които да заминат в Германия и Полша, където тече обучението на украински военни, както и да разреши пребиваването на до 60 украински военни на наша територия за обучение за бойни санитари.

Решението идва, след като Народното събрание даде един месец срок на МО да определи и посочи какво въоръжение можем да дадем на Украйна.

Приложението с решението, включващо списък с въоръженията, е поверително.

За БНТ от Министерството на отбраната коментираха, че ведомството изпълнява, според зададените указания и срокове, изготвянето на списъка с възможно въоръжение, която България може да предостави на Украйна. Оттам уточниха, че номенклатурата с оръжия е доста обемиста и не може да бъде оповестена публично, тъй като е класифицирана информация.

Държавният глава и върховен главнокомандващ Румен Радев коментира, че ако списъкът напълно готов, той ще бъде внесен в Народното събрание.

Преди седмица украинският посланик у нас Виталий Москаленко заяви, че приоритет за Киев са оръдия и гаубици, средства за противовъздушна отбрана, бронирана техника, брегови ракетни комплекси, снаряди и муниции.

Парламентът даде срок от един месец на Министерство на отбраната, който изтече, за да определи какъв тип оръжейни системи можем да изпратим в Украйна.