Стефан Радев: Строителството на храмове е истинско духовно възраждане

0
52
Откриването на новия храм.

В Сливен днес бе открита църквата „Св. Преп. Параскева-Петка Българска“. Храмът е изграден с усилията на кмета и председателя на общинския съвет в града

Откриване на храм ,,Св. преп. Параскева – Петка Българска“ се състоя днес на Петковден в Сливен. Събитието бе очаквано с нетърпение от православните християни в общината. Откриването извърши Агатополски епископ Иеротей – викарий на Сливенския митрополит Йоаникий.

Свещеникът отправи и благодарност към Стефан Радев и Димитър Митев, които като кмет и председател на Общинския съвет са оказвали подкрепа за богоугодното дело.

„Г-н Радев, вие сте градоначалникът, който се отличава със своята христова вяра. На всеки празник присъствате и подарявате икона и черпите благодат, чрез която се осенява Вашия ум и се укрепват Вашите сили, за да можете да бъдете един достоен стожер на нашия град. Сливен е богат със своите исторически ценности, със своите културни традиции и нравствени обичаи“, каза в словото си след литургията отец Йоан.

От своя страна Стефан Радев поздрави миряните с празника и подчерта, че благодарение на усилията, които полага отец Йоан, днес се открива християнски храм в Сливен.

„Много храмове се откриха през последните години в общината и почти няма населено място без църква. За Сливен това наистина е празник, защото е дело на сливналии. Много хора са дали своя принос, а Община Сливен е участвала във всички инициативи за построяване на храмове. Така и трябва да бъде, защото Общината е на гражданите, на хората. Иска ми се строителството на храмове да се превърне в истинско духовно възраждане, възраждане и на нашите помисли и действия, на християнските ценности, които са съхранили България“, каза Стефан Радев.

На откриването на храма присъстваха народният представител Десислава Танева и кандидати за общински съветници от листата на ГЕРБ – Сливен. Всички запалиха свещ за здраве и благоденствие.

Празникът започна още на 13 октомври с Архиерейска вечерня. Днес богослужението започна с празнична утреня, продължи с Архиерейска света Литургия и водосвет.

Отец Йоан от сливенска епархия благодари на митрополит Иоаникий, на присъстващите на паметното събитие и на всички граждани и фирми, дали своя принос за построяването на църквата.