Уволнен от Орешарски заради „неприятна информация“ отново стана зам.-шеф на митниците

0
753
Румен Данев.

Кой беше митничарят „Ръчичката“ ?

Румен Данев, уволнен като зам.-директор на Агенция „Митници“ от премиера Пламен Орешарски заради получена за него „неприятна информация“, отново заема поста. Назначен от това служебно правителство.

Финансовият министър Асен Василев продължава с рокадите. След като махна шефа на митниците Георги Костов и на негово място сложи „любимият митничар“ на БСП Павел Тонев, днес е назначил освен Румен Данев за зам.директор още Павел Геренски и Лъчезар Кръстев.

Две от назначенията на Василев са меко казано съмнителни. Румен Данев, известен в митничарските среди като „Ръчичката“ дълги години бе ръководител на Дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ в агенцията по времето на НДСВ и Тройната коалиция, когато директор беше Асен Асенов. През 2003 година ГДБОП проверяваше двама ключови служители на Агенция „Митници“ – шефа на дирекция „Разследване и разузнаване“ Румен Данев и координатора на мобилните групи Георги Георгиев, според непотвърдена официално информация. По неофициална информация, двамата съзнателно са препятствали преминаването на турски товари през страната чрез продължителни проверки по формален повод. В същото време фирми, близки до силовите групировки, не се проверявали. Затова потърпевши подали сигнал в МВР.

По времето на Пламен Орешарски стана зам.-директор, но изкара само 27 дни на поста и бе уволнен заради „неприятна информация“ получена от премиера. Така и не стана ясно каква. Лъчезар Кръстев е бил зам.-директор на митниците по времето на правителството на Орешарски, а преди това шеф на митническото бюро „Обеля“ и бюро „София-Изток“.

Само преди четири дни ВАС възстанови на работа в митниците третият заместник-директор Павел Геренски. Той бе дълги години началник на митническото бюро на Кулата, после на пловдивската митница от 2014 до 2018 година, когато бе уволнен заради образувано срещу него дисциплинарно производство.