ВМРО иска България да блокира нидерландската кандидатура за шеф на „Фронтекс“

0
137
Снимка: БНР

От партията предлагат да поискаме и ново преразглеждане за Шенген при шведското председателство

България да блокира нидерландската кандидатура за директор на „Фронтекс“. Затова призовават от ВМРО след като Съвета на ЕС ни отряза от Шенген заради отказа на Нидерландия.

От партията призовават „българската дипломация да поиска поне сухопътните граници спешно да влязат под режима на Шенген, а ако и това не стане – можем да блокираме нидерландската кандидатура за директор на „Фронтекс“.

Оттук нататък пътищата за българската дипломация са няколко – да се поиска ново разглеждане на кандидатурата в рамките на шведското председателство още в началото на другата година с условието да бъдат вкарани поне сухопътните граници в режима на Шенген, за да улеснят транспортните коридори и да се облекчи българският бизнес до разрешаване на другите „спорни“ въпроси. Ако и тази стъпка бъде отказана, то тогава пред страната ни има още два пътя – блокиране на предстоящата кандидатура за директор на „Фронтекс“, която идва от Нидерландия, и също така България да блокира обмена на данни в шенгенската информационна система, изтъкват от ВМРО.