Връщане назад няма! Очаквайте изявление на Ахмед Доган, обяви Джевдет Чакъров в Росенец

0
285
Срещата на Доган с депутатите от ДПС в Росенец.

Според него среща на Ахмед Доган с Делян Пеевски няма да има

След седмица на политическо напрежение и разделения в групата на ДПС част от членовете на Движението се срещнаха с почетния председател Ахмед Доган в резиденцията му в Росенец.

След срещата Джевдет Чакъров заяви:

„Проведохме задълбочено обсъждане с нашия почетен председател. Видно е, че има натрупано напрежение. ДПС не функционира нормално и да се върне към нормалното. Връщане назад няма и за напред трябва да се възстанови нормалност. Очаквайте в скоро време обръщение на нашия почетен председател. Нашите колективни органи не функционират и това повече не може да продължава“.

Той беше категоричен, че трябва да има стабилност в страната и „трябва да се положат всички възможни усилия за съставяне на правителство“.

„Виждаме какво става с Плана за възстановяване и устойчивост. Виждаме какво става с европейските програми. Има какво да направим“.

До момента Ахмед Доган не е коментирал случващото в ДПС. Очаква се обаче неговата позиция да стане ясна именно след днешната среща.

Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган събра днес в базата си на “Росенец” 17-те депутати, които спазиха разпореждането му да гласуват “против” кабинета “Желязков”.

 

На срещата не са поканени нито действащият председател Делян Пеевски, нито неговите заместници, нито който и да е от 30-те народни избраници на Движението, които не спазиха повелята на Доган да гласуват против кабинета на ГЕРБ-СДС.

Преди два дни 17-те написаха Отворено писмо, в което изразяват подкрепата си за д-р Ахмед Доган и споделят, че “в момента се извършва манипулация и дезинформация към структурите на партията чрез шаблонни декларации, съдържащи несъстоятелни внушения”.

Писмото завършва с призива: “Ние сме за единство и заедност на ДПС под ръководството на д-р Ахмед Доган – почетен председател на ДПС”.

Срещата започна в 13.00 часа и продължи повече от два часа.

Обсъди се политическата ситуация в страната. Естествено, обсъди се ситуацията и вътре в нашата политическа сила. Видно е, че ситуацията има своите измерение с оглед на натрупаното напрежение“, поясни Чакъров.

Според него партията трябва да се върне към нормалното функциониране на колективните органи, към диалога и към взимането на общи решения.

Трябва да подходим отговорно. Наясно сме с нашите отговорности с оглед на политическата ситуация в България. Трябва да има стабилност в страната. Трябва да се положат усилия за създаването на правителство, но ако това не стане, ние сме готови да се явим отново на избори. Това обаче не е най-доброто решение“, каза още Чакъров.

Съпредседателят на ДПС поясни, че тези, които са отишли днес на срещата в Росенец, са се съобразили с устава на партията.

Той описа и политическата ситуация в страната, като каза, че Росен Желязков е бил една добра кандидатура за министър-председател. Припомняме обаче, че той е един от 14-те депутати, които гласуваха в пленарна зала с „против“ за предложеното от ГЕРБ правителство на малцинството.

Това са някакви манипулации (за среща на Делян Пеевски и застаналите зад него депутати с Ахмед Доган – б.р.). Не вярвам, след като вече е решено, че връщане назад няма, утре да има друга среща с Ахмед Доган“, каза след срещата и Рамадан Аталай.