Андрей Ковачев: Европейският парламент нито дава, нито сваля доверие

0
62
Андрей Ковачев

Излезлият доклад на ЕК е в ярък контраст с твърденията, предложени от левицата в тази резолюция, допълва евродепутатът от ГЕРБ

Във връзка с изявление по-рано днес на представители на БСП относно резолюцията на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ), ръководителят на българската делегация на ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев изрази своята позиция в специално видеообръщение. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Ето какво коментира Ковачев:

„Днес БСП отново не устоя на изкушението моментално да злоупотреби с подготвяната резолюция от левицата и съставена по техни сигнали в Европейския парламент за свои политически цели. Стремежът към повече справедливост и по-добър живот е движеща сила на всеки един от нас. Тук не може да имаме никакви различия. Нашият призив за диалог остава с всички, които искат достойна, европейска България, с демократични ценности и добра перспектива за младите хора.

За последните 10 години жизненият стандарт в България се подобри. Разбира се, не достатъчно. Трябва още. Но очернянето на всичко постигнато не би донесло нищо добро. БСП да говори за свалянето на доверието от Европейския парламент към българските институции е проява на пълно неразбиране на функционирането на европейските институции и е с ясна партийна пропагандна цел. Европейският парламент нито дава, нито сваля доверие. Това правят българските избиратели на избори. И тези избори наближават. БСП ясно показва, че ще злоупотребява с Европейския парламент по време на предизборната кампания.

Наскоро излезлият доклад на Европейската комисия например е изготвен от десетки експерти и е в ярък контраст с твърденията, предложени от левицата в тази резолюция, която е приета от комунисти, социалисти, зелени и либерали. Питам се: на кого да вярваме? Върховенството на закона означава и доверие в контролните органи на Европейския съюз, които казват ясно в своите доклади: ОЛАФ – два активни случая на разследване на злоупотреби и под един процент нередности при работата с еврофондовете по отношение на последния доклад на Европейската Сметна палата.

Нашата протегната ръка за диалог остава. Всеки глас се чува в европейските институции. Но не с омраза, не с разединение. Заедно ще можем да постигнем много повече резултати. Ние искаме едно и също – справедливост и по-добър живот.“