„Великите разкрития“ в комисията LIBE се „спихнаха“, евродепутати питат Гешев защо е отстранен

0
633
Европарламентът в Страсбург. Източник: Pixabay

Фойерверките на главния прокурор отпаднаха, той се оправдава с Путин

„Великите разкрития“ обещани от отстранения от ВСС главен прокурор Иван Гешев на днешното заседание на комисията LIBE в Европейския парламент в Страсбург, се оказаха кьорфишеци. Това разкри пред Breaking.bg човек от европарламента. Вчера Гешев напусна заседанието на ВСС, което дебатираше отстраняването му с мотива, че спешно трябва да пътува за Страсбург, където ще каже „много интересни неща“. По-късно се оказа, че визитата му в комисията LIBE е организирана лично от социалистката Елена Йончева, обвиняема за пране на пари, но отказала да си даде имунитета като евродепутат.

Въпреки големите очаквания от тази среща Гешев престоя малко над 15 минути във въпросната комисия и си тръгна с думите, че ще говори след указа на президента Румен Радев.

Според наши източници на срещата в LIBE Иван Гешев е говорил общи приказки за „върховенството на правото в България“, без да назове никакви „специални разкрития“ и конкретни разследвания. Срещата е била доста скучна, като единствените въпроси по темата са задавали Елена Йончева и немски депутат от „зелените“. Обаче повечето евродепутати питали Гешев защо е отстранен от поста, без да получат конкретен отговор. Отстраненият от ВСС главен прокурор заявил, че проблемите му започнали след като в Украйна заявил, че ще арестува руския президент Владимир Путин, ако той дойде в България.

Явно шумно рекламираната акция в Брюксел на отстранения главен прокурор е била пълен провал, коментират запознати. Както сайтът Трибюн написа вчера той ще има среща с двама полски депутати и един хърватски, всичките от групата на Ангел Джамбазки от ВМРО и с това „великата визита“ ще приключи.