Арестуваните за атентата в Лондон са мигранти от Сирия и Ирак

Заподозрени и задържани експлозията в метрото са 18-годишен и 21-годишен

0
32
атентат
След атаката в метрото пострадаха 30 души

Двамата са били осиновени от приемно британско семейството

Задържаните по подозрение за участие в терористичната атака в лондонското метро най-вероятно са бежанци от Ирак и Сирия, съобщават британски медии.

В събота в пристанищния град Дувър британската полиция арестува във връзка с атентата 18-годишен младеж. В неделя беше съобщено, че служителите на реда в Лондон са задържали 21-годишен мъж в района на западното лондонско предградие Ханслоу.

Уточнява се, че арестуваният 18-годишен младеж, чието име не се споменава, е пристигнал във Великобритания от Ирак преди няколко години. Другият задържан, 21-годишният, който се казва Яхя Фарух, е родом от Сирия.

И двамата задържани са били осиновени от приемно възрастно британско семейство. Семейството е известно във Великобритания с това, че в голяма част от живота си се е грижило за стотици други чужди деца. През 2009 г. кралица Елизабет II е наградила семейството с орден „Кавалери на Британската империя“.

21-годишният заподозрян преди известно време се е преместил при друго семейство, а 18-годишният е продължил да живее със семейството. Той е бил разпитван от полицията няколко пъти, а членове на семейството са докладвали на властите за трудности във възпитанието на тийнейджъра.

В петък в час пик сутринта в метростанция „Парсънс Грийн“ в Западен Лондон избухна взрив. Пострадаха общо 30 души, като за никой от тях няма опасност за живота.