Белият дом: Президентът Тръмп приветства модернизацията на българските въоръжени сили

Официално изявление на посолството на САЩ у нас

0
76
сащ
Снимка: архив

САЩ остават ангажирани да работят с българското правителство за потенциалната продажба на F-16

Администрацията на президента Тръмп приветства плановете за модернизация на въоръжените сили на България и очаква нейния предстоящ избор на нов многоцелеви изтребител. Това се казва в официално съобщение на посолството на САЩ у нас, качено на Фейсбук страницата му. Ето пълният текст:

Съединените щати остават ангажирани да работят заедно с българското правителство по определяне на окончателните параметри на потенциална продажба на F-16, така че да отговарят на бюджетните и оперативни изисквания, като едновременно с това предлагат отлични оперативни способности.

Ние сме убедени, че F-16 блок 70 предлага на България най-добрата възможна комбинация от цена, бойни способности и взаимна съвместимост с другите натовски военновъздушни сили. Ако F-16 блок 70 бъде избран от България, то той ще служи на Българските военновъздушни сили ефикасно и надеждно десетилетия наред.

F-16 блок 70 предлага също така и най-модерна технология. Придобиването му от България ще предостави на Българските военновъздушни сили възможността надеждно да защитават българското въздушно пространство и да участват в операции заедно с НАТО и всички други военновъздушни сили, които притежават F-16, включително всички съседни на България страни. Придобиването на изтребителя F-16 блок 70 ще продължи да засилва дългосрочната подкрепа и сътрудничество с Военновъздушните сили на САЩ и другите натовски военновъздушни сили.

Съединените щати очакват да продължат разговорите с правителството на България при придвижването на това решение.