Борисов благодари на Турция за слабия мигрантски поток към нас

Тук сме, за да защитим нашата граница, нашите инвестиции, нашите инфраструктурни проекти, заяви министър-председателя в Анкара

0
82
бойко борисов
Борисов при пристигането си в Анкара

Ще се опитаме да нормализираме отношенията между ЕС и южните ни съседи, обяви премиерът

В момента се радваме на нисък натиск на бежанския поток, но това се дължи на споразумението между Турция и ЕС и това, че Турция полага огромни усилия да задържа бежанците в тези зоби за сигурност, близко до конфликтите. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на брифинг след срещата с турския му колега Бенали Йълдъръм.

„Действително, болшинството от държавите в Европа минаха през избори, в Турция беше референдума, у нас имаше избори. Много пъти се преминаха границите на добрия тон в изказванията, във всички посоки. Надяваме се, вече в по-спокойна обстановка, да се възвърне добрият тон, толерантността, защото нека си спомним за огромния натиск на бежанския поток, който беше върху нашите граници.

Спомням си нощи, в които сме разговаряли с турската страна, за да направи необходимото и да ни помогне да опазим границата на България“, посочи Борисов. По думите му това е важно, защото нашата граница е граница и на Европейския съюз.

„Разбира се, след Берлин и Париж, Анкара има своя знак. България е на границата между Европа и Азия. Европа е нашето европейско семейство, Турция – нашият европейски съсед. Най-голям съсед. Ние трябва да положим усилия, особено през предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС, с редица регионални и други мероприятия, действия, да се опитаме да нормализираме отношенията между ЕС и Турция.

Нас пряко ни касае, защото това касае митническия съюз, Черноморското сътрудничество, огромните инвестиции, които Турция има в България“, подчерта премиерът. „Аз съм убеден, че със всеобщи усилия, може да нормализираме този процес. Разбира се, ще разговарям и с президента Ердоган сега, ще чуя какво мисли, но с колегата Йълдъръм, по всички теми, намерихме доста добро сближаване“, допълни още той.

За пример Бойко Борисов даде енергийните проекти. „Знаете, че след като се прекрои газовата карта с „Турски поток“, транзитът през Украйна за Турция, който минава през България, най-вероятно ще спре. Тогава газопреносната система на България ще стане излишна. Ние не можем да допуснем това“, коментира още Борисов.

Ние трябва да положим усилия с редица регионални мероприятия и действия да се опитаме да нормализираме отношенията между ЕС и Турция, което нас пряко ни касае, добави той.

„Когато една коалиция е доминирана от ГЕРБ проблеми с нашите съседи няма. Всички са убедени, че правителството в България е толерантно, добронамерено и твърдо в борбата с тероризма, опазване на границите и всичко останало“, обясни премиерът Борисов. По думите му и България, и Турция могат да бъдат като еталон за добросъседство.

„Оптимист съм, че колегите от ЕС леко по-леко ще нормализират отношението си“, добави той.
„Икономиките, финансите, стокообортът между Турция и ЕС е огромен, за да си позволяваме да влизаме по-надълбоко в тези конфликти. Казвам го, защото Турция продължава да счита, че за нея по-доброто развитие е ЕС, а в същото време вече има много европейски държави, които категорично са заявили, че не биха подкрепили подобно действие.

Именно тук разчитам на външните министри, на дипломатите, на разумния тон, защото интересите на Европа, Турция и Азия са много големи в тази посока“, коментира още Бойко Борисов.
„Не си поставяме такива амбициозни цели и не би могло да кажем България ще съдейства или ще окаже решаваща роля в процеса на присъединява на Турция в ЕС“, коментира още българският премиер и заяви, че ако трябва да бъдем реалисти в момента отношенията на Турция и ЕС се намират в най-ниската си точка, в която са били.

„По време на референдума и по време на изборите в Холандия, Франция на много места се изговориха неща, които в нормална обстановка не биха се казали. Много от държавите са далече от границата. Ние си поставяме по-малка цел – с дипломация, с такт, с убеждение да се опитаме да възобновим отношенията, които бяха преди 2 години, когато турските лидери дойдоха в Брюксел и подписахме споразумението. Реално Турция пое огромния удар на бежанската вълна и ги задържа тук“, каза Борисов. Той уточни, че тази бежанска вълна е щяла да помете Европа.

„Най-доброто, което се направи тогава е споразумението между ЕС и Турция. То трябва да продължи да работи. Никоя граница не е в състояние с няколко милиона бежанци да се справи. Затова им благодарих“, поясни Бойко Борисов.
„Не искам да излязат заглавия, че България се ангажира, че Турция ще влезе в ЕС. Ние сме малки и не може това да го направим, но може да участваме в преговорите и да настояваме за добър тон между нашето семейство и нашия съсед. Трябва да си имаме доверие с Турция. Тук сме, за да защитим нашата граница, нашите инвестиции, нашите инфраструктурни проекти. Ако можем да допринесем с нещо – ще го направим. Всичко си зависи и от Турция“, добави българският министър-председател.

Турция иска да продължи преговорния процес за пълноправно членство в Съюза, коментира турският премиер Бинали Йълдъръм.

„В съвместната ни дейност с България, в инфраструктурата и транспортната мрежа може да се сформират общи транзитни коридори“, заяви Йълдъръм. „Добре знам вашия личен принос за желанието за асоцииране на Турция в ЕС“, допълни турският премиер.

По думите му българският премиер в европейското семейство много пъти е обяснявал и защитавал реалната позиция на Турция в Европа.
„ЕС в периода на нашия референдум не се представи добре на изпита, който всъщност положи. Същото може да се каже за опита за преврат в Турция. Не всички европейски страни реагираха адекватно. Европа трябва да преразгледа визията си за Турция и да вземе решение.

Турция иска да продължи преговорния процес за пълноправно членство в Съюза. Имаме тази воля и желание. При последната среща на НАТО, нашият президент показа и демонстрира тази воля и желание. Благодаря за изразената позиция и подкрепа на българското правителство“, каза още той.