Кристиян Шкварек: Борисов говори само с „Промяната“, ДБ знаят, че губят каквото и да направят

0
176
Кристиян Шкварек Кадър: Нова тв

ДБ трябва да изберат между ядрото и периферията, коментира анализаторът

Разговорите на Бойко Борисов за съставяне на правителство във вторник бяха само с „Продължаваме промяната“. ДБ стояха там, но гледаха и мълчаха, защото те знаят, че са в губеща ситуация каквото и да направят. Те трябва да изберат между ядрото и периферията. Ядрото им е вече само в негативен дневен ред – не на всичко.

Ако те в момента направят кабинет с ГЕРБ, могат да удоволетворят само периферията си. При нови избори пък удоволетворяват ядрото, но губят периферията. При ГЕРБ този избор не съществува, там няма такова разделение.“

Така коментира първите разговори на ГЕРБ и ПП-ДБ за възможностите да се състави кабинет политическият анализатор Кристиан Шкварек пред Нова телевизия.

„Бойко Борисов има едно и също поведение и превръща такива срещи в приятелска сбирка. Вчера е имало подобни опити, доколкото разбрах. Дори е поискал да оцени кандидатите на ПП-ДБ за министри. Бих посъветвал Асен Василев да не му позволява да фамилиарничи.

Няма как в тази ситуация да не се създаде някакво правителство. Трябва да има правителство. Борисов има много повече възможности от ПП-ДБ“, добави бившият депутат Методи Андреев.

„Трябва да е експертен и програмен кабинет. Но трябва да се разбере какво се върти в главата на Борисов като съдебна реформа“, каза още той. Според Андреев ГЕРБ трябва да направят лустрация срещу корупцията в собствената си партия.