Заплатите на служители на Nexo рязко се вдигали, преди да дарят на ДБ

0
395
Обвиняемите по аферата "Нексо" - Коста Кънчев, Антони Тренчев, Калин Методиев и Траян Николов /от ляво на дясно/ Снимка: nexo.careers/Капитал
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Ясен Киров - ГЕРБ/СДС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС
Ясен Киров - ГЕРБ/СДС

В чата на временната комисия се обсъжда писмо от НАП, от което това става ясно

В чата на депутатите от временната парламентарна комисия за Nexo от часове се обсъжда документ по повод даренията за партии на компанията. Според народни представители става дума за писмо на НАП, пуснато в чата от депутат от „Възраждане“, от което се разбира, че служители на Nexo са дарявали и за двата последни избора на „Демократична България“ по една и съща сума – 200 000 лв. Тази информация потвърждават и данни от вътрешна проверка на ДБ, огласена от Христо Иванов, че през 2021 и 2022 г. формацията е получила съответно 199 999 лв. и 199 993 лв. Това пише „24 часа“.

Заради недостатъчни проверки на партийните дарения, направени от служители на Nexo, бе отстранен председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

Според депутати, които са се запознали със съдържанието на писмото, НАП са извършили нови проверки, които са установили, че само в месеците на тези два избора, в които са дарени общо 400 000 лв., са били повишавани заплатите на въпросните служители. Те са общо 15 на брой и са работили за дружеството на Nexo в България „Ен Ди Ес“ ЕООД. В доходите на останалите служители на фирмата не се намерили такива увеличения на доходите.

ГЕРБ/СДС