Борисов: В някои организации на ГЕРБ ще чистя до корен

0
389
Борисов в Брюксел. СНИМКА: ПРЕСЦЕНТЪР НА МС

На изборите всички се изкараха победители, обяви той

Никога не се меся в работата на други партии. И никога не съм си давал мнението какво трябва да направят в тях и кой да им е лидер. Това каза премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел по повод подадената днес оставка от лидера на БСП Корнелия Нинова. В Брюксел министър-председателят ще участва в Неформална работна вечеря на държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз.

Той коментира подадената днес оставка от лидера на БСП Корнелия Нинова, като заяви, че никога не се меси в работата на други партии. И никога не съм си давал мнението какво трябва да направят в тях и кой да им е лидер. Много пъти са ме подканяли и са правили такива намеци и аз съм давал оставка, когато съм мислел, че управлението трябва да бъде преструктурирано. За мен важното е, че в България сме победили лидера на европейските социалисти в пряк двубой, заяви Борисов.

Нека да изчакаме още малко да станат ясни резултатите. Резултатите на ГЕРБ са много добри за състоянието, в което влязохме в тази кампания. Ние сме категорично първа политическа сила сред работещите, младите и висшистите. Губим от БСП сред хората над 60-годишна възраст, сиреч след 13 юни (на 13 юни тази година премиерът навършва 60 години – б.р.) и аз мога да се запиша там, и нискоинтелигентните, хората с основно образование. 21 области срещу три са точно 7 пъти разлика. Това е като оценка за изборите. Не се вглеждам в другите партии, а в моята и следващите дни ще кажем какво правим и как го правим, подчерта лидерът на ГЕРБ.

Попитан за коментара от БСП за изборите, че ГЕРБ са победили не защото Борисов е достатъчно силен, а защото „червените“ са слаби, премиерът: „Когато победиш, можеш и да замълчиш, когато загубиш, трябва да говориш. Ако искат, да кажат и че са победили, все ми е тая“.

Всички се изкараха победители. Тя системата в момента ни отнема на практика един глас със сигурност и те казват: ние нараснахме. Не сте нараснали, системата ви го дава. Вижте си резултата. Но благодаря на президента, че ме поздрави, коментира Борисов.

Премиерът отбеляза, че не очаква още днес да се вземат решения за главните постове в ЕС. На тези консултации в Брюксел, в България им викаме пазарлъци, много имена ще се прехвърлят. Предстоят още много кръгове от преговори. Този, който първи говори, той ще загуби. Това ще бъде едно надбягване, посочи министър-председателят.

Ние от ЕНП сме твърдо зад Манфред Вебер. Той е нашият водещ кандидат. Това е решение на партиите, ние сме дисциплинирани членове на ЕНП, така че нямаме никакви колебания, нито каквито и да е други позиции, каза премиерът.

Според него е още рано да се говори кой ще е българският еврокомисар. Мария Неделчева направи една много добра кампания и сами видяхте, че разликата между нея и останалите кандидати бе потресаваща в нейна полза като компетентност, знания, учения, интелигентност, излъчване, заяви Борисов.

По думите му най-много преференции от всички кандидати за евродепутати е събрала именно Мария Габриел.