Томислав Дончев: ГЕРБ има повече от един кандидат за всяка министерска позиция

0
86
Томислав Дончев

Борисов и Митов са сред вариантите за премиер, обясни зам.-председателят на ГЕРБ

„За всяка министерска позиция, дори и за премиер, имаме повече от един възможен кандидат. Това означава голям човешки ресурс. Даниел Митов беше номинацията ни за премиер в рамките на изтеклия парламент, възможно е отново да е той. Възможно е да е и титулярът на партията. Всичко зависи от куп фактори”. Това заяви пред Нова тв заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Според него ГЕРБ не е в изолация, а анализите им показват, че има „атомизация на политическия живот“, където никоя политическа сила не иска да работи с друга. Според Дончев това е проблем.

„Объркан е модусът на правене на политика. Целта за участие в изборите е програмата ти да бъде реализирана. В момента наблюдаваме друг жанр, където политическите представители се състезават кой най-много ще се накара на другите. В годините назад многократно са ни зачертавали и зачерквали”, припомни той.

Относно санкциите „Магнитнски” Дончев изрази мнение, че трябва да бъдат подложени на по-дълбок анализ.

„Ако тук държавата търпи укор, той е, че дневният ред на обществото не е станал дневен ред на институциите. Дългосрочният ефект е, че всяка политическа сила ще бъде безкрайно внимателна с кои лица работи или включва в своите редици”, смята зам.-председателят на ГЕРБ.

Той отчита като комуникационен недостатък това, че партията е допуснала да бъде свързана с посочените от САЩ лица, за което нямало основание.

„Аз не мисля, че САЩ са насочили съмненията си към Борисов за това, че е корумпиран от Васил Божков. Ако ставаше дума за Борисов, щеше да го пише директно. Останалите коментирани са политически лидери от по-малка височина. Може би затова не се и споменават имената им”, заяви Дончев.