ГЕРБ предлага по-силен контрол в управлението на отпадъците

0
15
Ивелина Василева

Регистърът за внос и износ на боклук става публичен

Пълна прозрачност и публичност на регистъра за внос и износ на боклук от страната предлагат народните представители от ГЕРБ. Законопроектът им за промени в Закона за управление на отпадъците вече е внесен в делодството на парламента, съобщи председателят на екологичната комисия Ивелина Василева.

„Духът на екологичното законодателство предлага прозрачност, информираност и по смисъла на закона такъв регистър трябва да се поддържа. Някои чиновници в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обаче твърдят, че той няма публичен характер. За да няма възможности за каквито и да било тълкования и интерпретации, ние правим изменения в закона и изрични вписваме, че регистърът трябва да бъде публичен и наличен на страницата на МОСВ и на Изпълнителната агенция“, обясни Василева.

Регистърът трябва да съдържа пълна информация за количеството и вида на отпадъците, кой го внася, кой го транспортира, кой ще ги преработва, по какъв метод, както и за периода от време, в който те ще бъде оползотворени.

„Според нас това ще даде пълна гаранция за прозрачност и информираност на обществото и компетентните органи“, категорична е Василева.

С предложенията си ГЕРБ въвеждат и изискване към екоминистъра в срок до 6 месеца да издаде критерии за това какво е експериментална инсталация за горене на отпадъци, където могат да бъдат провеждани опити и изследвания. В законопроекта има и текстове, свързани с дефиниция на понятието „възстановен отпадък“.

Според управляващите промените ще доведат до затягане на контрола при превоз и горене на отпадъци.