Борисов разпореди на ПГ на ГЕРБ да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането

Премиерът иска обществен дебат по темата

0
169
катастрофи
Целта е да се намалят жертвите и ранените при катастрофи.

Предложението на Менда Стоянова предвижда 20 000 лева таван на обезщетение на близък на загинал в катастрофа

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на парламентарната група на партията да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат. Промените бяха внесени от народния представител Менда Стоянова и касаят реда и условията за определяне на имуществените и неимуществените обезщетения при застраховка „Гражданска отговорност“, съобщиха от пресцентъра на партията.

Таван от 20 000 лева обезщетение за близките на починал при катастрофа. Това предлага депутатът на ГЕРБ Менда Стоянова с промени в Кодекса за застраховане между първо и второ четене.Сумата ще се изплаща на съпруг, съпруга, на човек, живеещ на семейни начала, на дете и на родител. Братът и сестрата на починалия може да получат 15 000 лева, а 5000 лева обезщетение по изключение ще се дава на други лица, които са създали емоционални отношения с починалия, е записано в предлаганите промени в Кодекса за застраховане.

Същите размери обезщетения да бъдат определяни и от застрахователя на виновния водач или по съдебен ред при смърт или телесно увреждане на човек, предвижда друго предложение на Стоянова, пише „24 часа“.