Борисов: Договорът с Македония ще бъде вграден в темелите на успехите на съседите

Премиерът обеща над 1 млрд. евро стокооборот със Скопие

0
34
борисов
Бойко Борисов и Зоран Заев

,,Българското европредседателство остава в историята с това, че сложи на масата за преговори членството на Македония и Западните Балкани в ЕС, допълни той

Договорът за добросъседство ще бъде вграден в темелите на успеха на нашите съседи, колкото и да не им е приятно на някои български граждани. Това е изключително важно за десетилетия напред. Това заяви пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с македонския си колега Зоран Заев в Министерския съвет, където двамата премиери взеха участие в церемонията по подписването на Програма за сътрудничество в областта на културата между България и Македония.

,,Българското европредседателство остава в историята с това, че сложи на масата за преговори членството на Македония и Западните Балкани в Европейския съюз. Кой би предположил, че само за една година България и Македония ще се разберат, че ще се разберат и Македония и Гърция?

Някой ще пита дали това е полезно за България. Естествено, че е полезно, когато нашите съседи са в НАТО, в един пакт, в един съюз – така е по-добре. Някои твърдяха, че само си приказваме за коридор номер 8, но ето че вече той се строи. Строи се с помощта на Световната банка, известна със своя опит и репутация“, обясни премиерът.

„Понеже съм прагматик, по най-бързия начин ще искаме сертифициране от Европейската комисия, за да работим за нулеви ставки между България и Македония. И ще видите, че както сега е 605 милиона евро стокооборота между нас, след това ще минем и милиард“, подчерта Борисов.

,,Дали е случайно, че всичко изведнъж стана за 6-7 месеца? Ще си позволя да кажа едно голямо „благодаря“ на ЕК, на лидерите на Европа, които ме съветваха да не избираме тая тема за интеграцията на Западните Балкани. Викат ми: „Избери си една лесна тема“. А ние не само че избрахме най-трудната, но и я направихме най-успешната“, отчете Борисов.

,,Но не всичко е свършено. Сега стокооборотът трябва да се направи така, че да се увеличават доходите, да върви икономиката“, посочи още министър-председателят.