Борисов на конгреса на ЕНП: Европа се счупи, защото не опази границите си

Премиерът се обяви срещу "Европа на две скорости"

0
76
борисов
Борисов пред форума на ЕНП в Хелзинки.

Преди 4 години предупредих какво ще стане, добави той

Хубаво говорим за външни граници и е хубаво, че имаме за пример такава сигурна граница на север в лицето на Финландия и сигурна граница в лицето на България на юг. Преди 4 години обаче предупредих какво ще стане в Европа, ако не се вземат мерки по отношение на граничната сигурност. България съумя с мерките си да гарантира своята сигурност, но Европа не го направи и затова се счупи по средата от имиграционна криза. Цели правителства и държави се разтресоха.

Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на изявлението си в рамките на Конгреса на Европейската народна партия, чийто домакин е финландската столица Хелзинки.

,,Манфред Вебер заяви, че не му трябват социалисти, социалдемократи… но ето че в един момент се съобразяваме с тях. Бих искал да кажа, че Договора за приятелство и добросъседство с Македония не беше никак лесен за подписване за България. Но ето че бе постигнато споразумение между социалдемократи и християндемократи и по този начин със Заев дадохме пример как може да се постигне един договор. Направихме го, защото считаме, че перспективата им в ЕС и НАТО минава през този договор. А нашите сестрински партии в Македония и Гърция се обявиха срещу този договор. В крайна сметка има ли дисциплина в ЕНП или няма?! В случая говоря като партиен лидер, тъй като никога не съм си позволявал да давам акъл на никоя държави“, коментира Борисов и добави, че дисциплината е най-важното нещо в една организация.

,,Две са големите опасности пред Европа, като тук няма да слагам миграционната криза. Първата опасност е Брекзит, който може да предизвика голям катаклизъм. Има няколко неясноти, които не ги дебатираме. Силата на Конгреса, на единството е да излезеш, да го кажеш и да го чуеш. И второто е т. нар. Европа на две скорости – смятам, че това ще счупи Европа“, завърши българският министър-председател.