Борисов: Спрете да си измисляте мотиви, за да не ни приемете в Шенген

Мигрантите не искат да стоят у нас, заяви още той

0
93
борисов
Бойко Борисов

Не справедливо Гърция да е там, а ние не, отсече в Брюксел премиерът

Не е справедливо да си измислят мотиви, за да не бъде България приета в Шенген“. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на конференция „Нова роля за Балканите: Решения за повече сигурност и по-добро управление на миграцията“ в Брюксел.

„Има една голяма несправедливост. Най-добре пазената граница – България, има сухопътна и морска граница с Турция – Черно море, така както Гърция има сухопътна граница с Турция, има и Егейско море. В едната държава толкова милиарди се изляха и на практика ефектът е провал, а в България – нулев натиск от мигранти. Това, което се опитва нелегално да преминава, бива задържано и връщано и така ще продължава, но в същото време България не е в Шенген.

А нашите приятели и стратегически партньори – Гърция, са в Шенген. Не е справедливо. Не е справедливо да си измисляте някакви мотиви, които ги няма. Все по-трудно става да си ги измисляте, защото и ЕК и ЕП – всички, които проверяваха границата, се оказа, че България най-добре я пази, но продължаваме да си измисляме“, заяви Борисов.

Премиерът обяви, че „българският данъкоплатец плаща стотици милиони за европейската сигурност“, както и че опитите за изкуствена релокация на мигранти не работят в страна като България, тъй като бежанците не искат да стоят в България, а искат да отидат в Западна и Централна Европа, където страните са по-богати и с по-мощни социални системи.