Британски журналист: Тайните служби на Русия ползват Радев и Йончева за свалянето на Борисов

0
1626
Радев на протест СНИМКА: Нова телевизия

Русия засилва атаките си срещу Европа. На мушката е България“, твърди Джон Кампфнер, журналист и старши сътрудник в RUSI Кралският институт за обединени услуги (RUSI)

Русия все повече засилва атаките си срещу Европа. Германия, Великобритания, Франция, Австрия, Испания, Полша са се превърнали в ключова цел за руска намеса и влияние, поставяйки най-големите европейски икономики на „фронтовата линия на нова Студена война“. В Испания има разследване за руска намеса в Каталуния. Австрия постоянно е нащрек с шпионажа. Франция беше замразила 4 години външнополитическите си отношения. Наскоро излезе безпрецедентен доклад във Великобритания, че Москва е забъркана в референдума за независимост на Шотландия през 2014 г. „Газпром“ постоянно подкопава Полша. Германия е на фронтовата линия на руските хибридни действия за намеса и влияние в Европа, пише Джон Кампфнер, журналист и старши сътрудник в RUSI Кралският институт за обединени услуги (RUSI), цитиран от „Блиц“.

Германия е изправена пред различни опасности от Русия, които са концентрирани главно около киберсигурността, но в никакъв случай не се ограничават само до това.

В статията се казва, че руският президент Владимир Путин „и това, което неговата усъвършенствана пропагандна машина са успели да постигнат, е да разграничат Русия от съветския комунизъм в Източна Германия“.

Русия използва германски политически партии за постигане на своите стратегически цели. Подкрепата за двете крайности – „Алтернатива за Германия“ (AfD) вдясно и „Левица“ вляво… постоянно нараства в поддръжка и влияние в цяла Германия“, пише Кампфнер.

Руските атаки започват да се насочват и към други по-малки европейски страни, на които те трудно устояват. Кремъл си е взел на мушката от няколко години една балканска страна и член на ЕС – България.

Според местни анализатори, Москва и нейните тайни служби подбуждат протестите в страната, които продължават вече 1 месец. Те са насочени срещу проевропейската и пронатовска дясна управляваща партия ГЕРБ. В подкрепа на хората по улиците се обяви президентът Румен Радев от опозиционната лява партия БСП, за когото се смята, че кандидатурата му за поста е съгласувана с руския генерал Леонид Решетников.

Радев взима в екипа си други двама проруски възпитаници – бившите журналисти Елена Йончева и Иво Христов. През миналата година те стават евродепутати от българската левица, която е част от Партията на европейските социалисти (ПЕС). Още със стъпването си в длъжност Елена Йончева се обявява против санкциите на ЕС срещу Русия. Самата тя е с руско потекло и обучение. Нейната майка Лариса е рускиня, а телевизионна журналистика завършва в Москва по комунистическо време.

Според български анализатори, Йончева изпълнява план на руските тайни служби за компрометиране на България, като се използват правораздавателните системи на ЕС. Прикривайки се под предлога за борба с корупцията, се цели да се представи България като тотално корумпирана и неизпълняваща европейските директиви. Така се слага клеймо, че е безправова държава с цел руските тайни служби да направят преврат и да поемат властта в страната.

Чрез „всенародни протести“ се цели да се свали законно избраното правителство на проевропейския и пронатовски премиер Бойко Борисов от дясната партия ГЕРБ, който управлява за трети път България. Целта на руските служби е страната да излезе от ЕС и НАТО, и да увеличи своето влияние. Подобна игра Русия прилага в съседната на България – Сърбия.

Местни анализатори твърдят, че Елена Йончева е многократно използвана за изпълнение на задачи на руските тайни служби като се започне с повишаване на имиджа на сирийския диктатор Башар Асад с пари на руската външнотърговска банка VTB, за да се стигне чрез проруската опозиционна партия БСП до антибългарското и антиевропейското ѝ присъствие в европарламента.