САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Франция се обявиха срещу ядрената война

0
91
Снимка: pixabay

Петте държави подписали документ, който бе огласен от ТАСС

Ръководителите на САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Франция приеха съвместно изявление „за предотвратяване на ядрена война и недопускане на надпревара във въоръжаването“, информира ТАСС.

„Китайската народна република, Руската федерация, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Съединените американски щати и Френската република смятат за своя основна отговорност недопускането на война между държави, притежаващи ядрено оръжие, и намаляването на стратегическите рискове“, се уверява в документа.

„Ние декларираме, че в ядрена война не може да има победители и тя никога не трябва да бъде разгръщана“, се настоява още в изявлението.

По-нататъшното разпространение на ядрени оръжия в света трябва да бъде предотвратено. „Всеки от нас възнамерява да поддържа и допълнително укрепва националните си мерки за предотвратяване на несанкционирана или непреднамерена употреба на ядрени оръжия“, се обещава в документа.

Страните щели да предотвратят непреднамерената употреба на ядрени оръжия.

САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Франция потвърждават, че техните ядрени оръжия не били насочени една срещу друга или срещу трети страни.