България не е вземала решение за гонене на руски дипломати

Решението на правителството по темата няма

0
79
България
Външно министерство реагира остро на руското посолство.

Външно министерство опроверга писанията на британския вестник „Таймс“

България не е взимала решение за експулсиране на руски дипломати заради случая „Скрипал“, заявиха от пресцентъра на Министерството на външните работи, цитирани от БТА.

Изявлението е по повод публикация на вестник „Таймс“ в която се посочва, че САЩ и до 20 европейски страни, сред които и България, се готвят да експулсират руски дипломати, свързани с руските разузнавателни мрежи.

На 4 март т. г. бившият полковник от руското Главно разузнавателно управление Сергей Скрипал, живеещ във Великобритания след размяна на шпиони с Русия, и дъщеря му Юлия са били отровени според Лондон в Солсбъри с нервнопаралитично вещество.Британските власти заявиха, че това вещество е разработено в Русия и обвиниха Москва, че е замесена в инцидента. Руските власти категорично отрекоха.

Великобритания обяви на 14 март, че гони 23 руски дипломати от страната. Британският премиер Тереза Мей даде на Москва срок от 24 часа, за да разкрие детайли относно програмата за разработване на нервнопаралитичното вещество „Новичок“, с което се смята, че е отровен Скрипал, пред Организацията за забрана на химически оръжия.

Тази седмица лидерите от ЕС, които се събраха на среща в Брюксел, обсъдиха нападението срещу Скрипал и решиха да подкрепят оценката на Великобритания, че е много вероятно Русия да е отговорна за него, въпреки че първоначално някои ръководители имаха притеснения относно приписването на вина.

На срещата на лидерите на всички 28 страни от ЕС Мей запозна колегите си с нападението и им каза, че според Великобритания то е „част от модел на руска агресия срещу Европа и нейните близки съседи“.