Борисов покани президента Тръмп в България

0
140
Премиерът Борисов бе официално приет в Белия дом от президента Тръмп. СНИМКИ: ПРЕССЛУЖБА НА МС

Американският президент: Имаме много общо, харесвам премиера ви

Президентът на САЩ Доналд Тръмп посрещна приятелски в Белия дом българския премиер Бойко Борисов. След пристигането на Борисов на входа, той бе посрещнат топло и прегърнат от президента на САЩ.

Срещата закъсня с около 25 минути.

Двамата застанаха един до друг за протокола в Овалния кабинет преди да се оттеглят, за да разговарят при закрити врати.

България е за пример на Германия и трябва да им кажеш на тях, че разходите ви за отбрана са над 3% от БВП. Може да дойдa в България. Нямам търпение да говоря с моя приятел Бойко Борисов и за визите. Имаме много общо с България и много харесваме премиера ви“, заяви Тръмп пред медиите.

Той се отнесе топло и към българските журналисти, питайки дали им е харесало във Вашингтон.

Отнасяйте се добре с него (Борисов)“, призова Тръмп репортерите.

Родните медии неочаквано бяха допуснати в Овалния кабинет, въпреки очакванията, че няма да бъде осигурен достъп.

Настоящата визита на премиера е показателна за постигнатите отлични резултати в двустранните отношения между България и САЩ. Срещата на Борисов и Тръмп е ключова стъпка за задълбочаването на стратегическото партньорство между двете държави. България и САЩ са съюзници и стратегически партньори и страната ни има интерес да надгражда сътрудничеството в редица сфери като сигурност и отбрана, енергетика, борба срещу тероризма, образование и наука, връзки между народите.

Бойко Борисов е първият ни пример, който за втори път е на посещение в Белия дом.

Борисов вече е провеждал среща в Овалния кабинет през 2012 г., когато стопанин на Белия дом беше Барак Обама.

България високо цени стратегическото си партньорство със Съединените американски щати и съм уверен, че днешната ни среща ще е от голяма полза за неговото развитие. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на срещата си с президента на САЩ Доналд Тръмп.

За мен е изключителна чест и привилегия да проведем нашата среща в Белия дом – символ на свободата и демокрацията“, отбеляза още премиерът Борисов. Българският министър-председател изрази удовлетворение от установения устойчив политически диалог на всички равнища и изрази увереност, че по-нататъшното му активизиране ще има ползи и за двете държави.

Борисов и Тръмп.

Министър-председателят Бойко Борисов акцентира върху отличното партньорство между България и САЩ в редица сфери. В разговора си с американския президент Доналд Тръмп премиерът Борисов посочи конструктивното взаимодействие между двете държави по подготовката и сключването на договора за придобиване на бойни самолети F-16 Block 70. Българският министър-председател специално акцентира върху индустриалното сътрудничество, което съпътства модернизацията на българските въоръжени сили.

Официалното съобщение на Белия дом за визитата на Борисов в Туитър.

Премиерът Борисов отбеляза също сътрудничеството на България и САЩ в областта на енергетиката, в контекста на националната сигурност. Изтъкна и проектите, по които страната ни работи усилено и които ще допринесат за диверсификация на енергийните източници и маршрути.

Друга тема, която открои министър-председателят Борисов, беше значението на търговско-икономическите отношения между България и САЩ. Премиерът заяви, че американските инвеститори са добре дошли у нас и посочи стремежа на страната ни да насърчава високотехнологични производства. Българският министър-председател посочи предимствата на България като инвестиционна дестинация.

Премиерът Бойко Борисов изрази интереса на България да задълбочи сътрудничеството си със САЩ и в редица други сфери като образованието, науката, насърчаването на туризма и контактите между хората.