България получава 8% повече пари от „Кохезионните фондове“ от Европейската комисия

Вместо орязване страната ни получи увеличение на средствата

0
69
България
Снимка: архив

Големите губещи са Полша, Унгария и Чехия

Повече от добри новини получи България от Европейската комисия във вторник – средствата за страната по кохезионните фондове не само няма да бъдат засегнати от общото орязване, но ще набъбнат с 10%, съобщава „Капитал“.

Европейската комисия предлага бюджетът за политиката на сближаване (или т.нар. Кохезионни фондове) за България да нарасне със 7.58% в периода 2021-2027 г и да достигне на 8.93 млрд. евро (в постоянни цени с база в 2018 г. ). Малко по-голямо увеличение получава Румъния. Както се очакваше, Гърция, Италия и Испания също са печеливши. За тях ЕК предвижда увеличаване на финансирането със съответно 8.1, 6.53 и 4.9%.

Големите губещи са Полша, Унгария и Чехия, чието финансиране според предложението на ЕК се очаква да бъде орязано с малко над 23.5%, 24% и 24.5% съответно. Така предвиденото общо орязване на кохезионните фондове в новия бюджетен период ще бъде изцяло за сметка на трите държави. Полша и Унгария са в конфликт с Брюксел заради политически действия на правителствата им, които застрашават демократичния и правов ред в двете страни.