България, Румъния и Турция ще започнат противоминна операция в Черно море

0
19
Тодор Тагарев КАДЪР: БНТ

Към момента няма необходимост за увеличаване допълнително на силите за защита на границата, заяви министър Тагарев

България, Румъния и Турция ще започнат скоро противоминна операция в Черно море. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев на форум, посветен на перспективите за мир в Украйна и стратегиите за сигурност в Черно море.

„Остават за уточняване някои малки детайли. Аз лично разчитам, че в близко бъдеще тази операция ще бъде стартирана, което ще допринесе както за по-високата сигурност в нашите териториални води и изключителната икономическа зона, така и за износа на зърно от Украйна, което е изключително важно не само за Украйна, а и въобще за сигурността на изхранването в голяма част от света“, посочи той.

По думите му не се предвижда в операцията да се включат украински сили.

Терористичните актове на „Хамас“ срещу Израел и последвалото напрежение, което може да ескалира, по принцип могат да доведат до нарастване на миграционния натиск спрямо България, каза министърът на отбраната, но уточни:

„Казах, че е много нисък този риск. Затова към момента няма необходимост за увеличаване допълнително силите за защита на границата. Има си необходимост информационните служби, така да ги нарека, да работят постоянно, да наблюдават и анализират ситуацията и, ако има вероятност за непосредствено увеличаване, ние имаме готовност, а и МВР има готовност, да увеличи силите на границата, така че да се справим с един такъв евентуален по-висок натиск. Но това не е на близкия хоризонт“.

„Тези събития по принцип могат да доведат до нарастване на миграционния натиск спрямо България и напрежение между различни групи, които поддържат едната или другата страна в този конфликт на наша територия, така, както това се случва и на територията на други европейски страни. Към момента вероятността за това е много малка, но ние сме длъжни да полагаме усилия за наблюдаване на обстановката, постоянен анализ на ситуацията и да имаме готовност да усилим реакцията тогава, когато се наложи“, категоричен е министърът.