Външно министерство реагира с остра декларация срещу изявленията на турския външен министър Чавушоглу

Извикаха спешно турския посланик в министерството

0
167
България
Външно министерство реагира остро на руското посолство.

България не приема чужда намеса в законодателния си процес, заяви министър Екатерина Захариева

Външно министерство излезе с официална позиция по повод остро изказване на турския външен министър Мевлют Чавушоглу заради новите законови промени, свързани с вероизповеданията.

В съобщеното се казва, че по искане на Чавушоглу вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е провела разговор с него.

По време на разговора Чавушоглу изрази притеснения, че поправките в българския Закон за вероизповеданията са насочени срещу мюсюлманската общност. Захариева информира своя колега, че измененията в закона, които са внесени от народни представители, не са насочени срещу нито едно вероизповедание в страната, а напротив – гарантират равнопоставено третиране на всички регистрирани вероизповедания, уточниха от МВнР.

България не може да приеме намеса от чужда държава в законодателния си процес и такава не е била допускана. Обръщаме внимание, че изказването на министър Чавушоглу е дни преди местните избори в Турция и практиката неведнъж е показвала, че използването на добросъседските отношения в такива ситуации обикновено не е от полза за никого, се казва още в официалното съобщение. Захариева е извикала посланика на Турция на спешна среща, съобщи Нова телевизия.

По-рано днес, по време на публична реч, Чавушоглу, заяви:

„Проектът на България за поправки в религиозния закон беше срещу всички видове основни права и свободи и нарушаваше правата. Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени. Сега Главното мюфтийство има някои дългове, в замяна на тях искаха да продадат собствените му имоти. Анкара ден и нощ работи за интересите на турските общности в чужбина и това един от приоритетите на външната политика на страната“.