На Калотина хванаха австриец, избягал от затвор

Според властите във Виена беглецът е опасен рецидивист

0
52
австриец
Беглецът е хванат на ГКПП-Дуранкулак.

Мъжът опитал да мине с паспорт на братовчед си от Турция

Вчера на пункта за влизане в България с автобус пристигнал чужд гражданин, който представил за обработка австрийски паспорт. Пътникът бил с брада, но граничният полицай, извършващ паспортния контрол, установил разликата със снимката от паспорта, съобщиха от Гранична полиция.

Мъжът е отведен за допълнителна проверка на втора линия. При опит да бъде идентифициран в системата АФИС, пътникът блъснал в земята и повредил единия от четците за пръстови отпечатъци към системата. Той е задържан. Заявил на служителите на ГКПП Калотина, че е 23-годишен турски гражданин. Казал истинското си име и признал, че ползва документите на братовчед си.

Граничните полицаи от ГКПП Калотина поискали съдействие от австрийските власти. Пристигналите биометрични данни са сравнени и анализирани с тези на пътника. Установено е, че мъжът е австрийски гражданин от турски произход, избягал от австрийски затвор през август 2018 г. Властите във Виена го определят като опасен, издирват го за тежка телесна повреда, квалифициран случай на изнудване и незаконно проникване в частна собственост.

По случая в ГПУ – Калотина е образувано досъдебно производство, уведомена е районната прокуратура в Сливница. На 23 – годишния чужденец е повдигнато обвинение за повреждане на държавно имущество и опит за незаконно влизане в страната с чужд документ за самоличност. Работата по случая продължава под ръководството на прокуратурата.