Последно: леопардът беглец в Стара Загора бил един, казва се Данте

0
106
Преди време зоопаркът в Стара Загора разпространи снимка с трите големи котки от Словакия - беглецът Данте е черната пантера вдясно. Снимка: Община Стара Загора

Служители ще бъдат наказани за бягството на животното. Данте е упоен и върнат в клетката

От община Стара Загора уточниха последно, че беглецът леопард в местния зоопарк е бил само един. Той бе упоен и върнат в клетката си за по-малко от три часа след сигнала за произшествието.

Преди това се появи информацията, че бегълците били двама, но впоследствие тя бе опровергана.

Старозагорският зоопарк притежава три от този вид големи котки – пъстър леопард и две черни пантери, тип леопард – беглецът е една от тях.

Всичко започна днес към 10,30 часа, когато посетители подали сигнал, че животното е напуснало клетката си. По-късно стана ясно, че това е станало възможно, тъй като гледачът, който се грижи за трите леопарда в Стара Загора, е забравил да затвори вратата, докато ги хранел. За тази си небрежност служителят и всички отговорни ще бъде наказани според Кодекса на труда и Закона за административните нарушения, увериха от общината.

Веднага след сигнала посетителите, сред които е имало и малки деца в неделния ден, са били евакуирани без проблеми. Общински служители и полицаи веднага са започнали да издирват животното, което, оказва се, че съвсем не е искало да бяга на свобода, а по-скоро се навъртало близо до клетката с цел да се върне при храната си. То не е напускало територията на зоопарка. Твърденията, че леопардът се бил скрил в близкия парк Аязмото, се оказаха твърде преувеличени според принципа, че на страха очите са големи.

След като бил локализиран, леопардът бил упоен и прибран в клетката. По време на акцията животното не е пострадало, то е на възраст малко над една година. Не са пострадали нито посетители, нито персонал на зоопарка.

От общината се извиниха на посетителите за инцидента. Въпреки щастливия край, зоопаркът днес ще остане затворен, а утре ще работи с обичайното си работно време, казаха още от общината.

Двете черни пантери и леопардът са сред най-новите обитатели на старозагорската зоологическа градина, чийто голям ремонт завърши точно преди една година. Те пристигнаха от Словакия в началото на октомври, когато бяха на възраст от 5 месеца. Черните пантери са мъжка и женска и вече се адаптираха към новия си дом.

Трите животни си имат и имена. Те бяха определени с конкурс сред децата на Стара Загора, включиха се 81 деца. Победителят Пламен Димов им стана кръстник, той предложи леопардът да се казва Леа, а двете черни пантери – Лили и Данте, днешният беглец. Специална табела, на която е изписано и името на кръстника, показва на посетителите как се казват големите котки.