Проф. Киров: Трябва да бъде освободена съдийката, пуснала на свобода обвиняемия за обезобразяването

0
222
Пламен Киров

Как може един магистрат да си затвори очите?

Как може един магистрат да си затвори очите? Съдийката, която пусна на свобода обвиняемия, уронва престижа на българския съд и трябва да бъде освободена. Външният вид, в който се появи председателят на Окръжния съд в Стара Загора също уронва престижа на съдебната власт. Това каза конституционалистът проф. Пламен Киров относно казуса с момичето с 400 шева за „Твоят ден“ по Нова нюз.

„Не може да загърбите очевидните факти и да се позовавате на тънкости. Когато пред вас има потресаваща картина на насилие над дете, за какво да чакате експертизи? Как може да се твърди, че е лека телесна повреда? Гнилите ябълки са в съда, имаме закони, но няма кой да ги прилага. НК е кръпка върху кръпка, трябва да се осъвремени“, коментира Киров.

Според информация, публикувана първо в някои американски медийни канали, Български хелзинкски комитет е изпратил сигнал до Прокуратурата, Омбудсмана и Висшия адвокатски съвет, подписан от 121 „интелектуалци“, с който иска от прокуратурата да разпусне „Възраждане“.

„Една партия може бъде да обявена за противоконституционна. Самата Конституция съдържа ограничения за формирането на партии, както и за дейността им. Омбудсманът и Висшия адвокатски съвет не могат да искат забрана на партия. Няма кой да сезира КС, защото и.д. главен прокурор няма такива права. „Възраждане“ е законна партия, СГС я е проверила. Не виждам опити да се излиза извън рамките на демократичния ред за получаване на властта“, няма опит за преврат, заяви той.