Гранична полиция получи 149 нови автомобила

Има и два автобуса за транспортиране на мигранти

0
370
автомобили
Колите бяха показани на летище "Враждебна". СНИМКА: МВР

Парите за тях за от фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС

Гранична полиция получи 149 нови автомобила за охрана на държавната граница.

11 от тях са получени съгласно меморандум с Чешката република, а останалите – по проект „Доставка на нови патрулни и специализирани автомобили с нормална и повишена проходимост“. Те са на обща стойност 11 050 270 лв. с ДДС и са финансирани от фонд „Вътрешна сигурност“ на Европейския съюз.

На церемонията присъства вътрешният министър Валентин Радев, който подчерта, че България пази най-добре най-критичната външна граница на ЕС и се отблагодари на Чехия и ЕС за средствата, осигурили новата техника.

„България пази стриктно една от най-критичните граници на Европейския съюз“, каза вътрешният министър Валентин Радев, цитиран от пресцентъра на МВР. „Доказателство за това са предоставените на България 160 млн. евро от Европейската комисия за техника за охрана на границите“, посочи вътрешният министър.

Той подчерта, че един от приоритетите на нашето европредседателство е сигурността на европейските граждани и благодари сърдечно на посланика на Чехия за предоставената безвъзмездно помощ.

Специализираните автомобили с висока проходимост за транспортиране на служебни кучета, ще се използват за изпълнение на задачи по осъществяване на граничното наблюдение. Автомобилите имат допълнително оборудване и всички необходими принадлежности за кучета, осигуряващи бързо и сигурно транспортиране на водачите и служебните кучета в обекти и райони за тяхното използване.

Специализираните автомобили с нормална проходимост са оборудвани с необходимите клетки за транспортиране на служебни кучета и принадлежности за тяхното използване при осъществяването на специфичната охранителна дейност като комплекс от охранителни, оперативни и режимни мероприятия в района на международните летища, аерогарите, обществените им зони и прилежащите територии, във връзка с опазване на обществения ред, своевременно разкриване и предотвратяване на противозаконни действия.