„На трупчета“ ли са разследванията срещу Руди Гела и защо?

0
892
Изтритата снимка на Руди Гела с новия шеф на тотото. ФЕЙСБУК

Кой държи в ръцете си политическото „камикадзе“ Василев?

Стефан Ташев

Близо 5 млн. лв. са похарчени неправилно по програмите за младежки дейности на министерството на младежта и спорта по време на управлението на предишния министър Радостин Василев. Това разкри служебният спортен министър Весела Лечева на 16 септември 2022 година. Тя добави, че ще сезира прокуратурата, след като завърши всички проверки и събере необходимата пълна документация.

По думите ѝ са подписани 38 различни договора на обща стойност над 4,9 млн. лв. Сред изпълнителите на проектите имало фирми със свързани собственици. При всички на очи се набивали нереално завишените стойности за изпълнение на дейностите.

Девет месеца изминаха от изявлението на Лечева и предаването на документите за золумите на Василев в прокуратурата.

По информация на Breaking.bg Лечева е предала в прокуратурата информация за договора на Националната спортна база за софтуер за около 1 800 000 лева, подписан от приятеля на Гела Венцислав Петков. След разкрития в медиите фирмата върна парите на държавата.

За 2-та договора, сключени без конкурс, за реклама в метрото на Български спортен тотализатор, за общо 2 000 000 лева, подписан от приятеля на Радостин Василев Александър Тодоров.

За договора за 500 000 лева, предоставени на регистрирано в последния момент сдружение “Младежка радост”, на 23-годишната Симона Петрова, продавачка на дрехи в търновски мол.

Каква е съдбата на тези разследвания, официално от СГП няма никакво обяснение. Неофициално те са „на трупчета“. Тоест няма движение по тях, разпити, събиране на документи. Има ли събрани данни за извършени престъпления, върви ли се към образуване на наказателни дела или пък ще бъдат прекратени поради липса на престъпление? По темата е мълчание. По-скоро стоят в някое чекмедже. Очаква се на 5 юни Радостин Василев да бъде извикан в СГП и да му бъдат предявени обвинения за заплахи и принуда на народния представител от ИТН Христинка Иванова.  Той се отказа сам от имунитета си, като първоначално бе обявил обратното твърдение.

Но какво се случва с другите разследвания срещу него и защо са „на трупчета“? Държи ли някой в ръцете си Радостин Василев и сам ли действа той когато записваше заседанието на Националния съвет на ПП, а после пусна записите на специална пресконференция?

На практика Гела действа като политически атентатор-камикадзе, който се самовзривява с цел „да убие“ повече хора. Едва ли някой би седнал дори и на кафе с Василев след „Ала-балагейт“, без да се притеснява, че разговорът с него няма да бъде записан. Преди скандала Радостин Василев се прояви като предател от ИТН, а като министър на спорта бе записвал разговори с министри, депутати, строители и журналисти.

Дали някой не оцени по достойнство тази му склонност и го активира в точния момент? Съмненията се засилват с „опаковането и контролирането“ на Радостин Василев от ДАНС и МВР. По негово признание вечерта преди скандалната пресконференция е получил обаждане от шефа на ДАНС Пламен Тончев, който го предупредил за заплахи и веднага му осигурил охрана. Още преди пускането на записа от конференцията на ПП.

Защо ДАНС? Защо не МВР? И защо охрана от полицията, а не от НСО, все пак Василев е народен представител и има право при заплаха срещу него да бъде пазен от държавните гардове?

Любопитното в случая е, че решение за охрана от НСО се взима по предложение на главния секретар на МВР, заедно с шефовете на ДАНС и НСО. Защо при сигнал за заплаха към народен представител главсека на МВР не е поискал охрана на Василев от държавни гардове?

Свързана ли тази каша с паркираните „на трупчета“ разследвания срещу Руди Гела? Най-вероятно, да.

Още повече, че към момента не е ясно откъде и от кой са дошли заплахите. Василев мълчи по въпроса, а в прокуратурата бяха привикани Кирил Петков и Асен Василев, но Гела отрече те да са го заплашвали.

И има ли въобще такава заплаха? Или просто депутатът-камикадзе бе „опакован“ от службите и вече „законно“ всяка негова крачка се контролира.

Дали пък разследванията „на трупчета“ и контролът на МВР над Гела не са свързани с други записи, за които се твърди, че той притежава? Например от апартамента му до зоопарка, където на 10 юни 2022 година се срещат отцепниците от ИТН с премиера Кирил Петков. Според ексдепутата Георги Георгиев, присъствал на срещата, Радостин Василев поискал по 500 00 евро на отцепник.

По тази тема прокуратурата също мълчи. Мълчи и самият Василев.

Това пак поставя въпроса контролира някой като марионетка Руди Гела и дали пак ще го извади като атентантатор-камикадзе в подходящия момент? А, ако той се опъва, да му напомнят за „трупчетата“. Предстои да видим.