Гръцкият парламент одобри договорът от Преспа

Приемането на историческият документ слага край на продължилия от 1991 г. спор между Атина и Скопие

0
30
гърция
Заев и Ципрас на срещата в София.

Отварят се вратите за приемането на Македония в ЕС и НАТО

Гръцкият парламент одобри Преспанското споразумение.

В полза на историческия документ гласуваха 153-ма от 300-те депутати. Против гласуваха 146 техни колеги, а един се въздържа. Поименното гласуване бе белязано от скандал. Депутатът от крайнодясната партия Златна зора Константинос Барбарусис извика в пленарна зала, че документът е национално предателство и нападна вербално привържениците на договора.

Думите му бяха посрещнати от неговите съпартийци с възгласи на одобрение и удари по парламентарните банки. Заради поведението на групата председателят на парламента Никос Вуцис анулира гласуването на Барбарусис и решението на лидера на органа на законодателната власт заплаши, че ще изгони 16-те крайнодесни депутати. След заканата на Вуцис страстите се успокоиха.

Приемането на историческият документ слага край на продължилия от 1991 г. спор между Атина и Скопие. Гърция блокираше приемането на бившата югославска република в международни организации, защото на територията на членката на Европейския съюз и НАТО има провинция с име Македония.

Премиерите на двете съседни страни – Алексис Ципрас и Зоран Заев подписаха през лятото споразумение, което слага край на спора между Атина и Скопие за името на балканската държава. Двамата се разбраха югозападната ни съседка да се нарича Република Северна Македония.