Гърция и Македония подписаха договора за името Северна Македония

Днес на Балканите трябва да се пеят радостни песни, обяви гръцкият премиер Ципрас

0
244
гърция
Заев и Ципрас на срещата в София.

Премиерът Борисов: Винаги сме подкрепяли Скопие за НАТО

Гърция и Македония подписаха историческият договор за името Северна Македония.

Церемонията се състоя в гръцкото село Псарадес на брега на Преспанското езеро. Подписването на споразумението обаче закъсня. То беше планирано за 10, 30 часа днес.

Така Атина и Скопие си стиснаха ръцете и поставиха началото на исторически момент за Балканите.

На церемонията присъстваха от гръцка страна премиерът Алексис Ципрас и външният министър Никос Кодзиас. Македонската страна бе представена от министър-председателя Зоран Заев и външният министър Никола Димитров, информира bTV.

Документът бе подписан от външните министри Кодзиас и Димитров. По повод подписването Зоран Заев заяви, че регионът вече има нова реалност.

„С Гърция ще бъдем партньори и сътрудници“, допълни той.

Гръцкият му колега Алексис Ципрас заяви, че от днес на Балканите трябва да се пеят радостни песни.

„Ще срещнем огромни предизвикателства по пътя ни, но имаме нужда да приложим по ефективен начин двустранните политики. Това са политики, базирани на споделени цели на Балканите за бъдещето на Европейския съюз“, посочи той.

Гости на събитието бяха още специалният пратеник на ООН Матю Нимиц, вицепрезидентът на Европейската комисия и върховния представител на ЕС Федерика Могерини, комисарят на ЕС, отговарящ за разширяването – Йоханес Хан и представител на генералния секретар на ООН.

Българският министър-председател Бойко Борисов поздрави колегите си за подписването на договора между Македония и Гърция.

Това премиерът направи чрез социалните мрежи.

Според него България винаги е подкрепяла Македония по пътя към ЕС и НАТО.

Поздравявам премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев, както и техните външни министри, за важната и храбра крачка, която заедно направиха днес.

Договорът за спора за името отваря пътя на Република Македония към ЕС и НАТО.

България винаги е подкрепяла нашата съседка по този път. Най-важното сега е гражданите на всички страни на Балканите да разберат, че този договор не води до териториални претенции или бъдещи проблеми, а напротив – ще ни помогне да живеем заедно по-добре“, пише Борисов в поста си.