Еврокомисията обяви референдумът в Каталуния за незаконен

Над 900 души пострадаха вчера при сблъсъците с полицията

0
124
България
Снимка: архив

Призова всички страни в Испания да се насочат от конфронтация към диалог

Европейската комисия обяви, че каталунският референдум е незаконен и въпросът е вътрешен проблем, който трябва да се реши в рамките на Испания, информира Ройтерс. Комисията също призова всички страни в Испания „бързо да се насочат от конфронтация към диалог“.
Брюксел поясни, че насилието никога не може да бъде инструмент в политиката. Комисията също така изрази доверието си към премиера на Испания Мариано Рахой, че ще успее да овладее ситуацията. Днес Рахой ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Заместник-министърът на външните работи на Германия Михаел Рот заяви, че развитието на ситуацията в Каталуния е обезпокоително. Сепаратизмът няма да разреши проблемите, смята той и добави, че политическите конфликти в ЕС се разрешават мирно чрез диалог, а не с насилие на улицата.

Стана ясно, че 90% от гласувалите в Каталуния са подкрепили отделянето от Испания. Говорителят на местното правителство Жорди Турул каза, че в допитването са участвали 2,26 милиона души. По време на референдума полицията атакува каталунски граждани. При насилието пострадаха над 900 души.