„Евроконтрол“ : Очакват се ракетни удари по Сирия до 72 часа

Макрон изяви желание Франция да участва в ударите срещу Дамаск

0
195
сирия
Евроконтрол предупреди за опасност от ракетни удари по Сирия.

Към Средиземно море пътуват американски самолетоносач и кораби

Международната агенция за въздушен контрол „Евроконтрол” официално предупреди авиопревозвачите да провеждат полетите си в Източното Средиземноморие с повишено внимание през следващите 72 часа заради вероятност от начало на авиоудари по цели на сирийска територия, съобщава „Ал Джазира”.

Според „Евроконтрол” може да се стигне до употреба на крилати ракети и ракети „въздух-земя” и в резултат може да има смущения на радиокомуникациите.

Към момента над Сирия практически не летят пътнически самолети на по-големи авиокомпании.

Предупреждението идва на фона на заявките на американския президент Доналд Тръмп и част от съюзниците му, че ще отговорят със сила на химическата атака в предградие на Дамаск, за която Вашингтон обвини режима на президента Башар ал-Асад.

В Съвета за сигурност се стигна до сблъсък между САЩ и Русия, с чиято военна помощ Асад се бори с въоръжената опозиция в страната. В резултат нито Вашингтон, нито Москва успяха да прокарат свои резолюции по случая.

Към Средиземно море пътува американски самолетоносач, като ударната група съдържа и ред други кораби. Предполага се, че сред тях ще има и германска фрегата. Френският президент Еманюел Макрон също заяви, че страната му може да се включи в удари по Сирия.

Междувременно руската армия е в бойна готовност, а посланикът на страната в Ливан заяви пред телевизията на групировката „Хизбулла”, че изстреляните по Сирия ракети ще бъдат унищожени, а корабите и самолетите, които са използвани за атаката – унищожени.